Csemegekukorica: a tavalyinál is több termés várható

agrarszektor.hu
Nagyobb termést takaríthatnak be a magyar csemegekukorica-termelők idén a jelenlegi adatok szerint, a feldolgozóipar pedig félmillió tonna csemegekukorica feldolgozására készül a szezonban. Magyarország az Egyesült Államok után a második helyen áll csemegekukorica-termelésben, és Európában az exportpiacon is jelentős szerepet tölt be. A szakemberek szerint idén stabilak az árak, de a piac árérzékeny.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hazai feldolgozóipar az elmúlt évhez hasonlóan idén is mintegy félmillió tonna csemegekukorica feldolgozási kapacitással készült az idei szezonra, a termelők pedig a tavalyinál is nagyobb termést takaríthatnak be - írja közleményében a Syngenta. Az exportpiacok árérzékenyek, de stabilak. Egyedül a szezon kezdetén lehetett érezni némi bizonytalanságot a csökkenő a felvásárlási árak, és a termelés jövedelmezősége miatt.

2018-ban a zöldborsótermés rossz lett a kedvezőtlen időjárás miatt: a feldolgozók a tervezettnél 30-50 százalékkal kevesebb borsót dolgoztak fel. A gyenge borsótermés szinte egész Európára jellemző volt idén, ezért fokozott figyelem irányul a csemegekukoricára, a feldolgozók a borsókiesést részben több csemegekukorica feldolgozásával szeretnék pótolni. Idén minden eddiginél hamarabb érett be a csemegekukorica, ezért a legtöbb cég a borsófeldolgozás befejezése után azonnal átállt e termény fogadására.

Idén az előző évinél és a sokévi átlagnál is nagyobb termés várható, de a csemegekukoricaterület több mint fele augusztus közepe után lesz betakarítva, ezért még kockázatos a végső eredményt megbecsülni. Az utóbbi években nincs jelentősebb változás az európai csemegekukorica termelésben, és Magyarország továbbra is vezető helyen áll, és világszinten egyedül az Egyesült Államok előzi meg.

Egyes országok piacot befolyásoló intézkedései is közrejátszanak a csemegekukorica késztermék kereskedelmében, Törökországban importvám nehezíti a szállításokat, Izraelben pedig a hazai termelés támogatáscsökkenése ösztönzi az importot. Ugyanakkor a Syngenta szerint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közötti szabadkereskedelmi megállapodásnak is lehetnek kedvezőtlen hatásai a magyar exportra.

Az idén az enyhe, csapadékos tél és a meleg április kedvezett a csemegekukorica vetéseknek, és mindenhol jók voltak a kelések. A májusi száraz, meleg időjárás sem okozott nagyobb stresszt a csemegekukoricának, a csapadék általában még időben érkezett a nem öntözhető területekre is. Május végétől több helyen belvíz problémák nehezítették a termelést, de ezzel együtt az átlagosnál nagyobb a termés a betakarítás kezdete óta. Az enyhe tél miatt a csemegekukoricára veszélyes kártevők - a földi bolha, a vetési bagolylepke, a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke - jelentősen felszaporodtak, de a termelők megfelelő védekezésével egyik fontos kártevő se okozott számottevő károkat, mindössze elszigetelten lehetett látványos kártételekkel találkozni - áll a közleményben..

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?