2020. április 2. csütörtök Áron

Hírek - Növény

Czerván megüzente: kétnaponta együnk almát!

Az étkezési alma arányát kell növelni a magyar almatermelésen belül, mivel most a termés mintegy 70 százaléka ipari minőségű - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a magyar almát népszerűsítő kampány újabb helyszínén.
 
 

Czerván György a Lidl Magyarország egyik fővárosi üzletében arról beszélt, hogy a következő évtől induló uniós Közös Agrárpolitikán (KAP) belül megvalósuló támogatási rendszer abban fogja érdekelté tenni az almatermelőket, hogy korszerűsítsék az ültetvényeiket, növelve az étkezési alma arányát – tudta meg az MTI.

Közölte: Magyarországon az idén 780-800 ezer tonna almatermés várható. Ez mintegy 40 százalékkal, hozzávetőlegesen 200-250 ezer tonnával haladja meg az előző évek átlagát. Az étkezési alma mennyisége előreláthatólag 250 ezer tonna körül alakul. Ez mintegy 75 ezer tonnával több az átlagosnál.

Ahhoz, hogy az étkezési almatöbblet elfogyjon, kétnaponta egy almát kellene minden magyar embernek elfogyasztania, most egy ember az országban hetente két almát eszik - mondta az államtitkár.

A minisztérium napjai mostanában gyakran az idei, bőséges almatermés piacra jutásának problémája körül forognak. Tegnap Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter adta át az FM által felvásárolt almaszállítmányt Budapesten az Ökumenikus segélyszervezetnek. A gyümölcsöt a Budapest és Debrecen környékén élő rászoruló családoknak osztják majd szét.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu