Tragikus a helyzet ebben a régióban: sok termelőnek ez már a vég

agrarszektor.hu
A lengyelországi Szentkereszt Vajdaság gyümölcstermesztése hanyatlásnak indult, sokak számára ez lesz a vég. A szandomierzi gyümölcstermesztők egyenesen azt mondják, ha semmi sem változik, ez lesz az utolsó éve a gyümölcstermesztésnek ebben a régióban. Az alma ára fele annyi, mint az előző években, az energia- és gyümölcsösök fenntartási költségei pedig kétszer olyan magasak.

A gyümölcsösök tulajdonosai félnek, ha semmi sem változik, ez lesz az utolsó évük, miután a piac két éve stagnál, és az árak nem fedezik a termelési költségeket - írja a ¦wiêtokrzyskie Echo Dnia. Az étkezési alma termelői ára kilogrammonként jelenleg 70-75 groszy (55-59 Ft), ami tavaly 1,50 zlotyi (118 Ft) volt kilogrammonként, de a gyümölcstermesztők szerint még ezen az áron sincs vevő - írja a NAK. Az értékesítési nehézségek oka a nemzetközi helyzet. Keletre, Fehéroroszországba vagy Ukrajnába nem tudnak eladni almát, és a Nyugat sem akar többet a lengyel almából. Ha egy ilyen év megismétlődik, az a gyümölcsösök végét jelent

i. Régen volt már ilyen zűrzavaros a piac. Ráadásul egyre több ajánlat érkezik gyümölcsösök eladására vagy bérlésére Sandomierz térségében, és ami még rosszabb, vevő sincs.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?