Egy helyben toporog a lengyel almaágazat

Egy helyben toporog a lengyel almaágazat

agrarszektor.hu
Lengyelországban a Mezőgazdasági Minisztérium adatbázisa alapján a Sad24 portál az áruházláncok átlagos almafelvásárlási árait vette górcső alá. Néhány sporadikus kivételtől eltekintve a lengyel szupermarketek kilogrammonként 3 PLN (260 Ft/kg) alatti árat fizetnek a termelőknek, és elemzők szerint ez a szint a következő hetekben sem változik majd.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ez kényelmes helyzet a szupermarketek számára, mivel a felvásárlási árak a rögzített eladási árhoz képest stabilak. Azzal, hogy a lánc tudja, mennyi árut adnak el és mennyi marad a nyakán, könnyen képes kiszámítani a szükséges rendelési mennyiségeket, és a lehető legolcsóbban vásárolhat, hogy növelje a nyereségességet. A gyümölcstermesztők számára azonban az új év immár 3 hónapos tárolást jelent, és a hűtésre használt áram egyre drágul. A termelő szemszögéből nézve ahogy telik az idő az alábbi grafikonnak enyhe emelkedő tendenciát kellene mutatnia - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az áruházláncok szemszögéből nézve persze más a helyzet: a kínálati szint magas, egyelőre rengeteg alma van a piacon, bőven lehet válogatni. A helyzet kicsit sem hasonlít 2020 tavaszára, amikor a szupermarketeknek versenyezniük kellett az almáért, és ráfizetéssel adták el, mert akkora hiány volt belőle a piacokon. A népszerű almafajták felvásárlási árai az őszi-téli időszakban eddig nem mutattak jelentős változást, ami nehezíti a termelők helyzetét, mivel az export üteme továbbra is lassú.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?