Egekben a gyümölcsárak: jobban járunk, ha inkább magunk szedjük őket?

Egekben a gyümölcsárak: jobban járunk, ha inkább magunk szedjük őket?

agrarszektor.hu
A népszerű Szedd magad-akciókra is hatással van a világméretű koronavírus-járvány, és sajnos az is, hogy idén a tavaszi fagyoknak köszönhetően hihetetlenül gyatra a gyümölcstermés. A HelloVidék utánajárt, milyen hatással volt az idei év az akcióra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Népszerű és költséghatékony módja a gyümölcshöz jutásnak a Szedd magad-akciók. A kezdeményezésben részt vevő helyszíneket, gazdaságokat, kertészeteket a Gyümölcsvadász oldal listázza, az árakat pedig a termelők maguk határozzák meg, és általában saját közösségi oldalukon vagy honlapjukon teszik közzé. Jóval olcsóbban lehet úgy gyümölcshöz, zöldséghez jutni, hogy az ember magi szedi azt, mint ha boltban vagy piacon vásárolná, emellett az is nagy előny, hogy egy ilyen helyzetben azt is pontosan lehet tudni, honnan származik a termés. Nyilvánvalóan mint mindenre, erre a területre is hatással van a világméretű koronavírus-járvány, és sajnos az is, hogy idén a tavaszi fagyoknak köszönhetően hihetetlenül gyatra a gyümölcstermés. A HelloVidék ezt járta körül.

Az akciók során erősen ajánlott a maszkviselés

A koronavírus első magyarországi hulláma során drasztikus óvintézkedéseket hozott a kormány. Az emberek többsége bezárkózott, sok munkahelyen volt kényszerű leállás, munkaidőcsökkentés, emellett rengetegen vágytak ki a szabadba. Ennek az lett a következménye, hogy amikor már lehetett menni, valóságos roham indult a földekre, hogy gyümölcsöt szüreteljen. Ebben az időszakban olyanoknak is volt lehetősége például epret szedni, akik normál esetben hétköznapokon dolgoznak. A termelők maguk sem számítottak ekkora érdeklődésre és nem is tudták minden esetben megfelelően kezelni, mondta korábban a Gyümölcsvadász portál adminisztrátora, Simon András beszélt a HelloVidéknek.

Késő tavasszal és kora nyáron a gyümölcsszedésre is vonatkoztak a járványügyi előírások, kivéve az életkor szerinti idősávokra vonatkozó kötelezettséget. Az esetleges tumultust a rendelkezésre álló eszközökkel (például időpontra történő érkezés, szakaszos beengedés, sorban állás) kellett megakadályozniuk a termelőknek. A védőtávolság és maszkviselés betartása e helyszíneken is kötelező volt, és az üzemeltető elsődleges felelőssége volt betartatni az előírásokat. Fontos kitétel volt, hogy a maszkviselés csak a pénztárnál volt kötelező, modván a szabad térben végzett mezőgazdasági munkát a maszkviselés aránytalanul akadályozza. Arról, hogy most mi a helyzet, a HelloVidék kérdésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elmondta, hogy mivel a Szedd magad-akciók esetében jellemzően szabadban történik a munkavégzés, az általános, aktuális óvintézkedések betartására kell figyelni, és azt kell a résztvevők számára biztosítani. A Gyümölcsvadász oldalán emellett az olvasható, hogy a gyümölcsszedés közben erősen ajánlott a maszkhasználat, valamint a minimum 2 méter távolság megtartása is.

Kész lavinát indított el a gyenge termés

A száraz időnek, a késői fagyoknak köszönhetően a termés mennyisége is elmaradt a tavalyihoz képest, ezt már tavasszal is lehetett érzékelni. A kínálat kisebb lett, a kereslet viszont a többszörösére nőtt, nem voltak ritkák a tömegek az eperföldeken. Ennek viszont sokszor az lett a következménye, hogy sokan hoppon maradtak, nem tudtak értékelhető mennyiségű epret szedni. Több helyen a félig érett vagy akár éretlen epret is hazavitték, annak ellenére, hogy a túl korán szüretelt gyümölcs utólag már nem érik be.

A NAK tájékoztatása szerint a tavaszi fagyok és az aszály miatt idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50%-kal kevesebb lesz az alma, körülbelül 300-350 ezer tonna, szemben az átlagosnak számító 600 ezer tonnával. A fajták vonatkozásában elmondható, hogy a Gala és a Golden fajtakörnél a helyzethez mérten jó a termés, míg kifejezetten gyenge a Jonagold, Jonathan és Idared fajtakörnél. A Red Delicious, Pinova, Braeburn, Fuji fajták termése erősen heterogén, általában gyenge. A kieső 40-50% rettenetes veszteség, de sajnos a körtét még ennél jobban is megviselte az időjárás: egy átlag évihez képest 50-60%-kal csappant meg a termés, ami azt jelenti, hogy 32 ezer tonnáról 13-16 ezer tonnára csökkent. Sok olyan ültetvény is van az országban, ahol egyáltalán nincs szüretelhető termés.

A meghatározó európai almatermelő országokban is tapasztalható terméskiesések miatt most külföldről is keresik az étkezési almát, emiatt a magyar termelők exportpozíciói idén az átlagosnál kedvezőbbek lehetnek. Ha azonban a külföldi piacok "kihúzzák" az országból az étkezési alma egy részét, az belföldön erősebb hiányhelyzetet eredményezhet és a piac keresleti jellegét erősítheti tovább.

Az idei almatermésből mintegy 100-130 ezer tonna lehet étkezési alma, amelynek felvevőpiaca 150-180 ezer tonna. Ebből 20-30 ezer tonna exportra megy, elsősorban a környező országokba, Ausztriába, Romániába és Szlovákiába. Tekintettel arra, hogy a tavaszi fagykárok miatt a szokásos gyümölcsterméshez képest lényegesen kevesebb a szüretelendő gyümölcs, a NAK álláspontja szerint a Szedd magad-lehetőségek is valószínűleg inkább szűkülni fognak. A HelloVidék megkeresésére közölték, hogy az őszi tárolású gyümölcsöknél egyébként ez eddig is kisebb jelentőségű volt, mert a háztartások nem rendelkeznek megfelelő tárolókapacitással. Inkább az azonnali házi felhasználás esetén (lekvárfőzés, befőttkészítés, aszalás stb.) jellemző a bogyós és csonthéjas gyümölcsöknél, de ott sem éri el a teljes termelés 1-2%-át az ilyen típusú értékesítés.

És hogy mit okozott az árak szempontjából a drasztikus terméscsökkenés? Ahogy a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentéséből kiderül, augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az élelmiszerek ára éves összevetésben 7,9%-kal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké 17,1%-kal drágult, gyümölcsök ára pedig 46%-kal emelkedett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit jelent ez árakban kifejezve?

A HelloVidék megnézte néhány, a Szedd magad-akcióban részt vevő helyszínt és azt, hogy milyen árakon mit kínálnak.

  • Pomáz, Dolina Gyümölcs: 350 Ft/kg (Jonatán, Idared, Jonagold, Golden Delicious, Charden fajták)
  • Pomáz, Breier Farm: 290 Ft/kg (téli almák)
  • Alsószentiván: 250 Ft/kg (Golden)
  • Törökbálinti Almáskert: 350 Ft/kg (Idared, Black Oxford, Golden delicious, Golden spur, Gloster)
  • Látrány, Natur Pont Kertészet: 250 Ft/kg

Ehhez képest a fővárosi piacokon az alma kilója 398 forint volt, Szegeden és Debrecenben pedig 500-500 forint. A körtét illetően a fővárosban 498-598 forint/kg-os árak voltak, Debrecenben 420, Szegeden pedig 550 forintot kértek el a gyümölcs kilójáért. A szilva ára 398-498 forint körül mozgott kilónként, Debrecenben 300 forint volt, Szegeden viszont 400. Őszibarackot Budapesten 698-780, Debrecenben 700, Szegeden pedig 550 forintért lehet venni. A nektarin a fővárosi piacokon kilónként 598-780, Debrecenben 450, Szegeden pedig 600 forintért kapható. A csemegeszőlő ára a budapesti piacokon 598-680 forint között ingadozik, a debreceni és szegedi piacokon pedig 450-450 forintot kérnek el a gyümölcs kilójáért, derült ki a Piaci Árinformációs Rendszer adatbázisából.

Érdekes adalékot jelentenek a piaconline.hu oldalán olvasható árak: ezek szintén budapesti piacokra vonatkoznak, és egy intervallumot mutatnak az adott termékről, ebben az esetben az alma kilónkénti áráról. Ezek szerint a Nagycsarnokban 398-880, a Fehérvári úti Vásárcsarnokban 198-980, A Kórház utcai Vásárcsarnokban 580-800, Rákóczi téri Vásárcsarnokban 550-880, a Bosnyák téri Vásárcsarnokban pedig 198-1780 forintot is elkérhetnek egy kiló almáért.

Ha valaki a fenti árak láttán úgy döntene, hogy fáradságot és munkát nem sajnálva inkább a Szedd magad akcióban jutna hozzá a szezon gyümölcseihez, annak mindenképp hasznos lesz az ezen az oldalon található részletes, megyénkénti bontás arról, mit és hol lehet szüretelni. Az árakról, időpontokról és a szüretelés szabályairól mindenképp érdemes előzetesen tájékozódni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31