Durván elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon: van, ami 46 százalékkal drágult

MTI
Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz képest összességében nem változtak az árak. A KSH szerint az adatok megfelelnek az elemzők korábbi várakozásának.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az éves maginfláció a júliusi 4,5%-ról augusztusban 4,7%-osra nőtt. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számolt infláció az előző havival megegyező, 4,3%-os maradt.

Az élelmiszerek ára éves összevetésben 7,9%-kal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké 17,1%-kal drágult, a gyümölcsök árának 46%-os emelkedése miatt, míg a zöldségfélék ára 6,6%-kal, a burgonyáé 8%-kal csökkent. A cukor ára 13,4%-kal ment feljebb egy év alatt, a tojásé 10,2%-kal, a tejé 8,9%-kal lett magasabb. A sertéshús 9,8%-kal került többe, mint tavaly augusztusban, a baromfihús viszont csak 2,3%-kal. A dohányáruk 10,3%-kal drágultak az előző havi 9,7% után. A szeszesitalok 3,3%-kal drágultak.

Júliushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,3%-kal csökkent, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 4,4%-os árcsökkenésének következményeként. E nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,2%-kal nőtt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?