2021. december 2. csütörtök Melinda, Vivien

Hírek - Növény

Egy országnyi krumpli veszett oda a tavalyi aszályban Európában

Tavaly 8,3 millió tonnával kevesebb burgonya termett az EU-ban, ami nem sokkal kevesebb, mint Németország teljes tavalyi össztermése. Igaz, ők maguk a potenciális termés 24 százalékát veszítették el az aszályban - összegez az eilbote-online.com.
 
 

Az elmúlt évben 53,9 millió tonna burgonya termett az unió országaiban,13,3 százalékkal, vagyis 8,3 millió tonnával kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiesett mennyiség nem sokkal kevesebb, mint amennyi krumplli összesen termett tavaly Németországban (8,9 millió tonna).


Németország az unió legnagyobb burgonyatermelőjeként a közösség termésmennyiségének ötödét képes előállítani, 2018-ban azonban 24 százalékkal kevesebb krumpli előállítására volt képes. Az elmúlt hat év átlagát figyelembe véve pedig 17,6 százalékos a kiesés. A német meteorológiai statisztika szerint az elmúlt év a valaha mért hatodik legszárazabb volt az országban, amelyet a burgonya különösen megsínylett. Németországban tavaly 252.200 hektáron termelték ezt a fontos népélelmezési cikket, ami 1700 hektárral volt kevesebb, mint 2017-ben. A legnagyobb burgonyatermelő régió Alsó-Szászország, ahol tavaly 4,2 millió tonna burgonyát állítottak elő. Bajorországban 1,5 millió tonna, Észak-Rajna-Vesztfáliában pedig 1,3 millió tonna volt az össztermés. Ez a három tartomány termelte meg a teljes tavalyi krumplimennyiség csaknem 80 százalékát.

A kisebb európai termésnek tudható be, hogy az étkezési burgonya nagykereskedelmi átlagára a tavalyi 300 euró/tonnáról (96 Ft/kg) 10%-kal 330 euró/tonnára (106 Ft/kg) növekedett az idén tavasszal, a magyar kiskereskedelemben pedig 300 forint fölé kúszott az ára. Hazánkban így alakult az elmúlt években a burgonya termelése:

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó