A 2022-es rekordtermés után, idén nem örülhetnek a francia körtetermelők

A 2022-es rekordtermés után, idén nem örülhetnek a francia körtetermelők

agrarszektor.hu
Franciaországban a tavalyi kiváló év után 8 százalékkal kisebb körtetermés várható idén. A 2022-es tízéves rekordtermést követően ugyanis alternancia figyelhető meg, különösen a nyári fajtáknál.

Az Agreste július 18-i gyorsjelentése szerint a 2023-as évben a francia körtetermés volumene 131600 tonna lesz, ami 8%-os visszaesést jelent a tavalyi, kifejezetten jó év eredményéhez képest. Elsősorban a nyári körtéket érinti a csökkenés, a Guyot fajtából például 22%-kal takarítottak be kevesebbet az idei évben, de az őszi és a téli körtéknél 5 ill. 6%-os növekedés várható - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A prognózis a 2022-es jó termést követő alternanciát jelöli meg a kisebb idei termés fő okaként, de megemlíti a tavaly nyári hőhullámost is, amelyet a fák még nem tudtak kiheverni, különösen a nagy gyümölcsterhelés mellett. Franciaországban az idén összesen 6000 hektár körüli területen termesztettek körtét, ami +1%-os bővülést jelent az előző évhez képest. A legfontosabb, a nemzeti termés 83%-át adó régiók az északi Centre-Val-de Loire körzet, a nyugati fekvő Pays de la Loire, a délkeleti Auvergne-Rhône-Alpes, valamint az ország déli részén fekvő Occitania és PACA ( Provence-Alpes-Côte d'Azur) termőkörzet - ez utóbbi rendelkezik a legnagyobb, 2400 hektár körüli körtetermő területtel, és 2023-ban innen várhatóan 44 ezer tonnás termést takarítanak majd be.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?