Egyre komolyabban veszik: újra felmérik az öntözési igényeket

agrarszektor.hu
Újra felméri az öntözésfejlesztési vízigényeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Cél, hogy a 80 ezer hektáros mai öntözött terület 300 ezer hektárra növekedjen. A felmérést a falugazdászok bevonásával hajtják végre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az októberében megjelent öntözésfejlesztési stratégiáról szóló kormányhatározat célul tűzi ki az öntözéses gazdálkodás elterjesztését - állapítja meg a NAK közleménye. A stratégia részeként a kamara vállalta, hogy 2014 után az öntözésfejlesztés megvalósítása szempontjából reális területeken újra felméri a vízigényeket. A felmérés 2017. december 1. és 2018. január 31. között több mint 1,2 millió hektárnyi területre és 43 ezer kamarai tagra terjed ki. A vízigény-felmérést az öntözéses gazdálkodás lehetséges területeihez, a vízgyűjtő rendszerekben rendelkezésre álló vízkészletekhez és a tényleges öntözési igényekhez igazítják, meghatározva a fejlesztési irányokat.

A felmérés a falugazdászok közreműködésével valósul meg, akik az öntözőrendszerek hatásterületén gazdálkodókkal közösen töltik ki az e célra készült internetes adatrögzítő felületet. A kérdőívet is tartalmazó felület kitöltésével parcellaszinten láthatóvá válnak azok a területek, ahol valós igény mutatkozik öntözésre.

A falugazdászok a felmérésnél hozzájáruló nyilatkozatot is kérnek a termelőktől, amely alapján a gazdálkodók adatai és parcellái felhasználhatók lesznek a stratégiához. Az elképzelések célja, hogy a 80 ezer hektáros jelenlegi öntözött terület minimum 300 ezer hektárra növekedjen. Ezen belül is cél a kertészeti kultúrák, illetve a szőlő- és gyümölcsültetvények arányának emelése, elsősorban felszíni vízkészletek felhasználásával, illetve a felszín alatti vízkészlet igénybe vételének minimalizálása és a víztakarékos öntözési technológiák alkalmazása mellett. Az öntözésfejlesztési stratégiát 2018. április 30-ig kell előterjeszteni a kormány számára - rögzíti a közlemény.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03