2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Növény

Egyre több magyar gazda mond le erről a gyümölcsről: sok ültetvényt kivágnának

2021-ben mintegy 2400 hektárra adott ki új termőhelyi kataszteri besorolást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), jelentősen bővülhet tehát a hazai gyümölcstermő terület nagysága a következő években. Továbbra is az alma a legnépszerűbb a gazdálkodók kö­rében, a bogyós gyümölcsök közül pedig szamócát termesztenének a legnagyobb területen. Ugyanakkor számos újdonság is bekerült a nyilvántartásba, Zalában például mogyoró, Somogyban pedig csipkebogyó termesztésébe fognának a gazdák.
 
 

Utoljára 2020 novemberében frissítették a gyümölcsültetvények telepítésére alkalmas termőhelyek hazai nyilvántartását. A kataszterbe 2020 novembere és 2021. december 31-e között több mint 2400 hektárnyi új területre adott ki termőhelyi kataszterbe sorolási határozatokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az új besorolások és a kiadott igazolások által érintett területek nagyságát tekintve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye végzett az élen, ott több mint 914 hektárral bővült a gyümölcstermő terület nagysága. Emellett Zalában 257, Baranyában pedig 210 hektárra adott ki új területi besorolást a hatóság. A sort Bács-Kiskun megye folytatja, ahol közel 182 hektár kapott új besorolást, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mintegy 120, Pest megyében 133, Somogyban pedig 115 hektárral bővült a gyümölcsfákkal beültethető terület nagysága. A gyümölcsfajokat tekintve az almára mutatkozott a legnagyobb igény, a bogyós gyümölcsűek csoportjából pedig a szamóca emelkedik ki - írja a Magyar Nemzet

A Nébih szerint azt, hogy egyes területeken pontosan milyen fajt szeretnének telepíteni a gazdálkodók, nem lehet tudni, az viszont látható, hogy az egyes termőtájakon leggyakrabban az ott hagyományos fajokra kérték a besorolásokat, amelyek esetében nagyobb helyi termesztési tapasztalat áll rendelkezésre. Emellett jelentős igény mutatkozott az új, hazánkban eddig nagyobb területen nem termesztett fajokra is, Somogy és Zala megyében például mogyoró, Somogyban és Baranyában csipkebogyó termesztésére alkalmas területeket soroltak a termőhelyi kataszterbe.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbb 2018-ban írta össze a hazai gyümölcsültetvényeket. A teljes körű felmérés az ország mintegy 1500 településén kilenc gyümölcsfajra és közel 15 ezer, ültetvényt használó gazdálkodóra terjedt ki. Az összeírás során 73 ezer hektárnyi gyümölcsültetvényről sikerült részletes adatokat szerezni. Az eredmények szerint a gyümölcsültetvények 53 százalékán almát és meggyet termesztettek hazánkban, ezt követte a dió, a bodza és a szilva. A következő öt évben tervezett kivágásra és telepítésre vonatkozó információk alapján a legnagyobb területen alma- és meggyfákat terveznek telepíteni a gazdálkodók. Az őszibarack az egyetlen gyümölcsfaj, amelyik esetében nagyobb területet vágnának ki a közeljövőben a gazdálkodók, mint amekkorát telepítenének. Bodzaültetvényeink a legfiatalabbak, területük majdnem kétharmadát 2010 után telepítették. Ezzel szemben a 2000 előtt telepített területek aránya a hazai alma- és a körteültetvények esetében a legnagyobb.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben