2020. július 6. hétfő Csaba

Hírek - Növény

Egyszerre rossz és jó a sok eső a földeken

Komoly gondot jelent a sok csapadék a repce-, az árpa- és a búzatábláknál. A napraforgónak és a kukoricának viszont jót tett a szinte mindennapos eső.
 
 

Jelentősen módosítja a főbb haszonnövények hozamkilátásait az utóbbi hetek különösen csapadékos időjárása - írja közleményében a Concordia Közraktár Zrt.  A közelgű betakarítású repcénél, árpánál és búzánál a sok csapadék komoly gondot jelenthet. A repcéből kipereghet a szem, a búzában felszaporodnak a gombás kártevők, miközben időjárástól függetlenül igaz, hogy a növényekben a poloskák is sok kárt okozhatnak, mivel egyre több az úgynevezett „szúrt szem”. A felázott talaj ugyanakkor eleve minden növény betakarítását lassítja és drágítja, de a gabonaszárítás költségei is nőnek, ha ilyen marad az idő - áll a közleményben.

Ezzel ellentétben a napraforgónak és a kukoricának valóban aranyat ér a májusban és júniusban hullott, szinte mindennapos eső a Concordia szerint. E terményeknél folyamatosan javulnak a kilátások, és nem kizárt, hogy végül akár rekordtermést takarítanak majd be a két növényből a gazdák.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu