Egyszerűsödik a jövedékiadó-visszatérítés

agrarszektor.hu
Változnak a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítésre, valamint a szőlő- és gyümölcsültetvények műveléséhez nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatásra vonatkozó szabályok jövőre - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A NAV közleménye szerint a vállalkozói adminisztratív terhek csökkentésének jegyében a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítésre, illetve az ültetvények műveléséhez nyújtott de minimis támogatás érvényesítésére vonatkozó eljárások egy kérelemben előterjeszthetők lesznek, az eljárások pedig egyszerűsödnek majd. A jövedékiadó-visszatérítés során a falugazdászok által végzett, a munkaműveletek elvégzésére vonatkozó előzetes igazolás kiadása megszűnik. A munkák elvégzéséről és a földterület jogszerű használatáról, illetve a vonatkozó számlák adattartalmáról a mezőgazdasági termelő a jövedékiadó-visszaigénylésről benyújtott bevallásban nyilatkozik majd.

A vámhatóság az igényjogosultságot kockázatelemzési és ellenőrzési tevékenysége keretében fogja vizsgálni. Az ellenőrzésre kiválasztott visszaigénylőknél a munkaművelet elvégzésével kapcsolatosan elektronikus úton megkeresi a mezőgazdasági szakigazgatási szervet, illetőleg a vízügyi hatóságot, amelyek a megkeresésre 10 napon belül elektronikusan válaszolnak. A földhasználatot szintén a vámhatóság ellenőrizheti a TakarNet rendszerből.

A mezőgazdasági termelőknek 2013. január 1-jétől papír alapon benyújtott bevallás esetén sem kell csatolniuk a gázolaj adózott voltát igazoló számlákat. A jövedékiadó-visszatérítés feltétele, hogy a mezőgazdasági termelő a gázolaj vásárlásáról vagy a gépibérmunka-szolgáltatás igénybevételéről saját nevére szóló, a bevallás benyújtását megelőző három éven belül kiállított számlával rendelkezzen - közölte a NAV. A szőlő- és gyümölcsültetvények műveléséhez nyújtott de minimis támogatási kérelmet kizárólag a tárgyévet követő évben, évente egyszer, a gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítésre vonatkozó éves bevallásban lehet benyújtani. Ezt a vámhatóság megküldi a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH).

A kérelmet továbbra is a hivatal bírálja el. A NAV azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy ha a vámhatóság a jövedékiadó-visszatérítésre vonatkozó bevallást jogosulatlan visszaigénylés miatt elutasítja, akkor az ismételten benyújtott bevallás esetén a de minimis támogatási kérelem már nem érvényesíthető, mivel az elutasításról a vámhatóság értesítést küld az MVH-nak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?