2021. július 24. szombat Kinga, Kincső

Hírek - Növény

Elképesztő! A magyarok 900 forintért is megveszik a hazai kajszit

250 és 900 forint között mozog a magyar kajszi kilónkénti ára a szegedi Mars piacon - derül ki a délmagyar.hu oldaláról, akik a kínálatot vizsgálták a napokban. Mint írják hatalmas a kajszibarack-kínálat, a legméretesebb fajtát kilónként 400 forintért kínálják a piacon, 300 forintért lehet kapni a lekvárnak való kajszit, a legdrágább gyümölcsért pedig 900 forintot kérnek, és erre is van kereslet.
 
 

A legméretesebb kajszifajtát kilónként 400 forintért kínálják a szegedi Mars piacon - írja a délmagyar.hu-ra hivatkozva az Infostart. A lekvárnak való, esetleg túlérett fajtákat 300 forint körül lehet kapni, a legolcsóbb, még normálnak nevezhető kajszi pedig kilónként 250 forintba kerül. A piac legdrágább gyümölcsét 900 forintért mérték kilónként, de erre is akadt vevő. A Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon egyébként a magyar kajszit 300–350 forintért lehetett megvásárolni a napokban, és import már alig volt, a választékbővítő gyümölcs kilóját pedig 450–500 forintért adták.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Magyarországban a kajszi termőterülete évről évre folyamatosan növekszik, az előzetes becslések alapján pedig idén 32 ezer tonna gyümölcsöt szedhetnek majd le a termelők. A korábbi évek átlagos hozama 24 tonna volt, tavaly ugyanakkor alig 10 ezer. A gyümölcs legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol csaknem 1500 hektár található. Nagyobb területek találhatók még Bács-Kiskun, Fejér, Pest és Tolna megyében. A magyar kajszi egyre keresettebb külföldön is, az elmúlt években 3,5 ezer tonna körüli volt a kivitel, zömmel Ausztriába és Németországba mentek a szállítmányok.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu