Elképesztő, mit gurítottak a britek: ilyen kertészeti projekt nincs még egy Európában

Elképesztő, mit gurítottak a britek: ilyen kertészeti projekt nincs még egy Európában

MTI
Megnyitotta kapuit a brit Királyi Kertészeti Társaság (RHS) első, városi környezetben kialakított kertje, amelyet "Európa legnagyobb, aktív részvételre épülő kertészeti projektjeként" jellemez a társaság.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Salfordban lévő, 62 hektáros RHS Garden Bridgewater a tervezettnél egy évvel később nyílt meg a koronavírus-járvány miatt - írja a BBC News. Az RHS főigazgatója, Sue Biggs szerint a 35 millió fontból megvalósult kert több év kemény munkájának eredménye. A társaság reményei szerint a kertet évente egymillióan fogják felkeresni és 2030-ra éves szinten 13,2 millió font bevételt fog termelni.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A projekt egyik szóvivője elmondta, hogy a területre nagyjából 250 ezer új növényt ültettek be és a kert több mint 100 ember, köztük csaknem 50 helyi lakos számára biztosít munkahelyet. A bridgewateri csapat továbbá egy, a kertészet és a jobb egészségi állapot közötti kapcsolatra fókuszáló, úttörő programban is részt vesz. A kezdeményezés részeként a helyi orvosok kertészkedést írnak fel a krónikus tünetekkel küzdő pácienseiknek, akik a napi problémákat maguk mögött hagyva belefeledkezhetnek a gyomlálásba és a növények elhalt részeinek eltávolításába, miközben a friss levegőn vannak.

A kert kurátora, Marcus Chilton-Jones szerint a céljuk, hogy szoros kapcsolatot alakítsanak ki a környező területeken élőkkel. A látogatok különféle kerttípusokkal találkozhatnak. Az Édenkertben például az ázsiai és mediterrán kertek által inspirált palántázással ismerkedhetnek meg.

Az RHS Garden Bridgewater helyén egykor pazar kertekkel körülölelt vidéki kastély állt, amely a 20. század elején az enyészeté lett, majd 1943-ban egy tűz adta meg számára a kegyelemdöfést, míg végül elbontották. A következő években a terület egy részét egyebek között kertészetként és cserkésztáborként használták.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?