2021. október 16. szombat Gál

Hírek - Növény

Erre senki sem számított: meglepő előrejelzés jött a világ gabonaterméséről

Összesen 2 708 millió tonnára, vagyis 22 millió tonnával többre becsüli a FAO a teljes globális gabonakibocsátást - derül ki a szervezet legfrissebb gabonakészletek és –igények gyorsjelentéséből. A gabonafélék iránti kereslet soha nem látott mértéket ölt, miután a rizsfogyasztás a csúcson lesz: az összesen 519 millió tonnás felhasználás fejenkénti fél kilo pluszt jelent tavalyhoz képest. Az előzetes becslésekhez képest több fogy majd búzából, kukoricából és árpából is.
 
 

A változás főként az amerikai kukoricatermelés javulását tükrözi. Bár a FAO kisebb búzatermést vár 2019-ben az európai uniós és orosz termelékenységi adatok rosszabbodása miatt, ennek ellenére a várható búzamennyiség 5%-kal meghaladja a tavalyit. A rizstermelés az Amerikai Egyesült Államoknak és Kínának köszönhetően szintén nagyobb lesz a korábban becsültnél, az 517 millió tonna várható mennyiség megegyezik a tavalyi rekordszinttel.

A pozitív termelési kilátások révén a gabonakészletek 847 millió tonnára dagadnak 2020-ra, ami azonban 16 millió tonnával elmarad a szezoneleji értéktől. Az Egyesült Államok jelentős kukorica-készleteket halmozhat fel, míg Kína búzaraktárai 7,9%-os várható bővülésükkel rekordot dönthetnek. A gabonafélék a nemzetközi kereskedelembe kerülő mennyiségét továbbra is 415 millió tonnára becsülik, ám eltérő összetétellel a búza és rizs javára a kukoricával szemben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu