2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Növény

Erre senki sem számított: meglepő előrejelzés jött a világ gabonaterméséről

Összesen 2 708 millió tonnára, vagyis 22 millió tonnával többre becsüli a FAO a teljes globális gabonakibocsátást - derül ki a szervezet legfrissebb gabonakészletek és –igények gyorsjelentéséből. A gabonafélék iránti kereslet soha nem látott mértéket ölt, miután a rizsfogyasztás a csúcson lesz: az összesen 519 millió tonnás felhasználás fejenkénti fél kilo pluszt jelent tavalyhoz képest. Az előzetes becslésekhez képest több fogy majd búzából, kukoricából és árpából is.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A változás főként az amerikai kukoricatermelés javulását tükrözi. Bár a FAO kisebb búzatermést vár 2019-ben az európai uniós és orosz termelékenységi adatok rosszabbodása miatt, ennek ellenére a várható búzamennyiség 5%-kal meghaladja a tavalyit. A rizstermelés az Amerikai Egyesült Államoknak és Kínának köszönhetően szintén nagyobb lesz a korábban becsültnél, az 517 millió tonna várható mennyiség megegyezik a tavalyi rekordszinttel.

A pozitív termelési kilátások révén a gabonakészletek 847 millió tonnára dagadnak 2020-ra, ami azonban 16 millió tonnával elmarad a szezoneleji értéktől. Az Egyesült Államok jelentős kukorica-készleteket halmozhat fel, míg Kína búzaraktárai 7,9%-os várható bővülésükkel rekordot dönthetnek. A gabonafélék a nemzetközi kereskedelembe kerülő mennyiségét továbbra is 415 millió tonnára becsülik, ám eltérő összetétellel a búza és rizs javára a kukoricával szemben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu