2021. szeptember 29. szerda Mihály

Hírek - Növény

Erre sokan felkapják a fejüket: veszélyes növénynek minősíthetik a levendulát

Olyan rendelettervezet készült az Európai Unióban, amely a levendulát veszélyes növénynek minősítheti. Az új szabályozás alapján figyelmeztetést kellene írni például a levendulaolaj üvegére a benne lévő allergének miatt. Ugyanakkor a levendulának számos áldásos erénye van, a gyógynövényt használják többek között gyulladáscsökkentésre és a megfáradt idegek nyugtatására is.
 
 

A hírre sok francia kapta fel a fejét. Charles-Henri Gallois, a Generation Frexit vezetője a francia aggodalmaknak a Twitteren is hangot adott hangot - írja az Index.

Legyen szó a levendula-illóolajokról vagy a sajtjainkról, az EU mindent ellenőrizni akar. Itt az ideje, hogy visszavegyük az irányítást, és magunk döntsünk a jövőnkről, a normáinkról, a törvényeinkről és a társadalmi modellünkről.

A levendula tilalmának terve először 2016-ban került szóba Brüsszelben. Franciaországban 1500 vállalkozás foglalkozik levendulatermesztéssel, ezek 30 ezer embernek adnak munkát. Évről évre rengeteg turista keresi fel Dél-Franciaországot a lila mezők panorámája vagy éppen a növény jellegzetes illata miatt.

A francia termelők egyébként nem azt ellenzik, hogy a termékek csomagolásán feltüntessék az allergiakockázatot. Azzal egyáltalán nem értenek egyet, hogy olyan információkat írjanak a címkékre, amelyeket a vásárlók az ipari vegyi anyagok címkéin olvashatnak. A kistermelők attól is tartanak, hogy nem engedhetik meg maguknak a drága elemzési eljárást.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu