Esős idő nehezíti a betakarítást

agrarszektor.hu
A hétfői száraz időjárás csak átmeneti, ugyanis este nyugat, délnyugat felől ismét egy mediterrán ciklon éri el a Kárpát-medencét, ami kedden országszerte csapadékos időt okoz. Rövid szünet után szerdán dél, délkelet felől egy újabb mediterrán ciklon ér el bennünket, amely hazánk fölött kimélyül, így csütörtökön és keleten még pénteken is jelentős mennyiségű esővel áztatja a talajt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Dunántúlon eddig sem volt hiány csapadékból, a múlt hét második felében ugyanis nagy területen hullott 30-50 milligramm közötti mennyiség. Helyenként még 50 milliméternél is több csapadékkal kellett számolni, szombat este és éjszaka pedig országszerte heves zivatarok is kialakultak. A keleti országrészt vasárnapra érte el a csapadék, a Duna-Tisza közén jellemzően 20-30 milliméter, a Tiszántúlon 5-10 milliméter esett, a legkevesebb casapadék azonban a Nyírségben volt. Így az ország nyugati kétharmadán nedves, sokfelé sáros a talaj. Elsősorban a Dunántúlon a középső talajréteg is átnedvesedett, és a mélyebb rétegekbe is leszivárog a víz.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 
A Tiszántúlon, ahol egyelőre kevesebb eső esett még többfelé száraz, illetve csak a felszínen nedves a talaj. A folytatásban azonban a Tiszántúlon is bőséges csapadék várható, a délnyugati tájakon pedig foltokban akár a belvíz is megjelenhet

- írja a met.hu.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és nyugaton 1400-1450 foknap körül, az Alföldön pedig 1500-1600 foknap körül alakulnak. Ezek 200-250 foknappal az átlag fölötti értékek, emiatt jár előrébb a termésérés. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, délen a tavalyi értékeket is meghaladva járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy a zöldtömeg aránya. A szántóföldek már rég nem zöldellnek, a napraforgó aratása zajlik, és hamarosan a kukoricát is betakarítják, ezt mutatják az Alföld és a Kisalföld kiterjedt barnás területei a képen. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöldtömeg csökkenés az Alföld keleti felén és a Kisalföldön következett be.

A hétvégéig erősen felhős idő várható, hosszabb napos időszakokra szombattól lehet számítani, bár nyugaton már pénteken szakadozottabbá válik a felhőzet.

Péntek estig ismét jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás, a hét első felében a Dunántúl nyugati, északnyugati felén várható nagyobb mennyiség, a hét második felében pedig a keleti országrészben.

A jelenlegi számítások szerint az eddig szárazabb Tiszántúli tájakon is bőséges csapadékra lehet majd számítani. Szombaton és vasárnap sem valószínű teljesen száraz idő, de már csak helyenként várhatók esők, záporok. A növényvédelmi munkákat az esőn túl a szél is sokfelé zavarja, ami szerdán és csütörtökön gyakran lesz erős, a Dunántúlon viharos, péntektől azonban már csak élénk széllökésekre kell számítani. A hőmérséklet a sokévi átlag alatt alakul. A felhős idő miatt az éjszakák nem lesznek túl hidegek, általában 9-13 fokig csökken a hőmérséklet, de nappal sem melegszik 20 fok fölé a levegő, sőt, az esős területeken a 15 fokot sem haladja meg a hőmérséklet. Szombattól lassú melegedés kezdődik, ugyanakkor a hajnalok is csípősebbé válnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?