Ez a biznisz nem csak a nagy gazdaságokban működik: pár száz hektáron is bejöhet

Ez a biznisz nem csak a nagy gazdaságokban működik: pár száz hektáron is bejöhet

Bõle István
A mezőgazdasági növénytermesztés csúcsa technológia és szaktudás szempontjából a vetőmagtermesztés. Ez már a középgazdaságok számára is lehetőség, bár kétségtelenül versenyelőnyben vannak velük szemben a több ezer hektáron gazdálkodó nagyvállalkozások. Ám, ahol rendelkezésre áll szakmai felkészültség és korszerűnek mondható a gépesítettség, érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Városföld (Kecskeméttől kb. 10 kilométerre) határában gazdálkodó Magtár Kft. 600 hektáros területének harmadánál kicsit nagyobb részén évtizedek óta termel különféle vetőmagokat. Már évek óta a legnagyobb felületre a rozst vetik. Ez a mostani vegetációs időszakban 70 hektár. Ennél kisebb területen homoki zabot, olajretket, repcét és lucernát is. Ez a vállalkozás a nagyobb magvak tisztítását és csávázását is elvégzi, az apró magvak esetében ezt a munkát a termeltető vállalja.

A Magtár Kft. tulajdonos-ügyvezetője Domján Gergely az Agrárszektornak elmondta, hogy vállalkozása indítása előtt is a vetőmag szakmában dolgozott, hiszen a felsőfokú végzettsége vetőmag szakmérnök. A Kft. megalapítása utáni években termeltek búza vetőmagot is, de abban nagyon nagy volt a saját kockázat. Nem olcsón megvették az elit szaporító anyagot, ezt elvetették, learatták, megtisztították, fémzároltatták és eladásra meghirdették. Aztán vagy jelentkezett vevő vagy sem.

Ebből okulva, néhány év múltán csak a termeltetés felvállalásában gondolkodtam. Azóta a partneremtől kapjuk meg az elit szaporítóanyagot és a legnagyobb mennyiségnél elvégezzük a teljes műveletsort egészen a fémzárolásig. Most már kizárólag nagyobb zsákokba végezzük a kiszerelést. Könnyebb így pótkocsira, kamionra pakolni a szállításnál a vetőmagot. Már szinte minden növénytermesztő ilyen csomagolást rendel, mert elterjedt a nagy vetőgépes technológia és a gép egyetlen töltésével, megállás nélkül akár 10 hektárt is el lehet vetni

 - magyarázta a váltást az Agrárszektornak Domján Gergely.

A vetőmagtermelés nagyobb szakmai, technológiai felkészültséget igényel, mint a normál szántóföldi növénytermesztés. Nem mindegy, hogy milyen elővetemény után vetik el a szaporítani kívánt növényt. Mindenképpen be kell tartani az izolációs távolságokat is. Porzóidegen mag nem kerülhet a talajba a táblán belül. (Amennyiben ez mégis megtörténik, kézi munkával kell eltávolítani az ezekből fejlődő növénykezdeményeket, ez a szelekció.) A vetőmagtermelésnél sokkal szigorúbbak a növényvédelmi szabályok is, a védekezést szinte órára pontosan kell elvégezni. Maximálisan oda kell figyelni a gyomirtásra is, elvárás a teljes gyommentesség. Betakarításkor a géplánchoz tartozó valamennyi eszközt ki kell tisztítani úgy, hogy egyetlen más mag sem maradhat benne. Ez roppant időigényes művelet. Például, ha a tisztítógép kapacitása normál magvaknál óránként 5 tonna. Ezt a vetőmagnál az elvárások miatt egy-másfél tonnára kell csökkenteni. Alapvető a raktár fertőtlenítése is, a repedésekben sem maradhat egyetlen egyed lárva sem, minden raktári kártevőt tökéletesen el kell pusztítani.

Forrás: MTI/Varga György

A Magtár Kft. tulajdonosa szerint egyértelműen nem lehet meghatározni, hogy egy középüzemben mennyivel jövedelmezőbb a vetőmagtermelés, mint a normál növénytermesztés. A gazdasági kondíciók növényekként eltérőek. Talán a napraforgó hibrid előállítása kecsegtetne mostanában a legnagyobb haszonnal, ám annak ezer méter az izolációs távolsága. Ezt a sterilitást egy 5-600 hektáron gazdálkodó vállalkozásnál képtelenség megoldani. 

A vetőmagtermesztésben az idén március elején már bőven akad tennivaló a városföldi határban. A műtrágya kijuttatása már megtörtént. Napokon belül az olajretekben el kell végezni a gyomirtást, mert gyorsan nőnek a kétszikűek. Betelepültek már a rovarkártevők is. A kétfajta élősdiek irtása egy munkamenetben megtörténik majd. A lucerna gyomirtását már elvégezték, és várhatóan hamarosan sort kell keríteni a repce növényvédelmére is.

A Magtár Kft. is tett már lépéseket a precíziós technológiában, valamennyi gépében robotkormány irányít. A permetszer kijuttatásnál például a gép sebességétől függetlenül egységnyi területre ugyanannyi hatóanyagot juttat ki a berendezés. Így nincs területi átfedés sem, tehát nem juthat egy növényre kétszer annyi szer. A fejlett technológia alkalmazása a középgazdaságokban sokkal lassabban térül meg, mint a nagyobb területeken gazdálkodóknál. Domján Gergely állítja, hogy az elavult eszközök működtetésére már nem lehet munkavállalót találni. Most az új technika iránti érdeklődés a legvonzóbb a fiatalok számára is.

A Magtár Kft.-nél már a terület termőképességének megfelelően differenciáltan juttatják ki a műtrágyát. Tudnak szektorosan permetezni is. A közeljövőben szeretnék azt elérni, a precíziós technológiával megoldják, hogy az egyszikű gyomokra ne jutassák ki, a kétszikű élősdi növényeket elpusztító hatóanyagokat. Az ehhez szükséges adatokat már öt éve gyűjtik az általuk művelt termőföldekről. A 600 hektáros gazdaság egy olyan számítástechnikai szakembert, aki a begyűjtött adatokat folyamatosan karbantartja, elemzi, ezek után pedig alkalmazási programokat készít, még nem tud eltartani. Ehhez most - Domján Gergely becslése szerint - legalább kétezer hektár egy vállalkozáson belüli művelésére van szükség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?