2021. március 8. hétfő Zoltán

Hírek - Növény

Ez a felfedezés alapjaiban változtathatja meg a növénytermesztést

Egy nemrég megalkotott új számítógépes modell be tudja mutatni, hogy a különféle vetésforgó-kombinációk milyen hatással lehetnek a hosszútávú hozamokra, ha a növényeket különféle kórokozók fenyegetik. A németországi Max Planck Evolúciós Biológiai Intézet kutatói, Maria Bargués-Ribera és Chaitanya Gokhale a PLOS Computational Biology oldalán tette közzé a kész modellt.
 
 

Hogy jobban megérthessük, hogyan segíthet a vetésforgós növénytermesztés védekezni a kártevők ellen, Bargués-Ribera és Gokhale kifejlesztettek egy számítógépes modellt, amely az evolúció elméletét alapul véve működik, írta meg a Future Farming. Ennek a modellnek a segítségével megvizsgáltak egy olyan forgatókönyvet, amelyben a profitért termesztett haszonnövények és a talaj érdekében termesztett takarónövények ugyan váltakoznak, a kórokozók mégis megtámadják a haszonnövényeket.

Az elemzés kiderítette, hogy az adott szituációban, ha évtizedeken keresztül maximális hozamot akarunk elérni, nem azok a vetésforgó-változatok a legoptimálisabbak, amelyek évenkénti váltással dolgoznak. Az eredmények ugyanis arra utalnak, hogy a vetésforgó használatának hosszútávú kimenetele nagyban függ attól, hogy mennyire képes megőrizni a talajminőséget és csökkenteni a kórokozók felhalmozódását két aratás között.

Ez a modell alkalmazható lesz a jövőbeli kutatások során is, amikor azt szeretnénk megállapítani, hogy meghatározott növények esetében mikor és milyen növényekkel kell vetésforgót képezni. A modell emellett segíthet a vetésforgó és más növényvédelmi technikák együttes hatásainak tanulmányozása során, mint például a gombaölő szerek és a kártevőkkel szemben ellenállóbbá tett genetikailag módosított növények esetében.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu