Ez a kérdés tartja most lázban az európai gyümölcstermelőket

Ez a kérdés tartja most lázban az európai gyümölcstermelőket

agrarszektor.hu
A spanyolországi termelők és forgalmazók legfőbb szövetségeinek képviselőiből álló FEPEX ún. csonthéjasgyümölcs-bizottságának legutóbbi videokonferenciáján megerősítették, hogy az idei termelés legalább 15%-kal csökken a tavalyihoz képest. Ez egy egész Európát széles körben foglalkoztató kérdés, mivel más országokban is csökkenés várható, mint például Olaszországban vagy Franciaországban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Azokban az autonóm régiókban, ahol a szezon már teljes lendületben van, mint például Andalúzia és Murcia, valamint ahol csak most kezdődik a betakarítás, mint például az Extremadura, már megerősítették, hogy a mennyiségek a múlt évinél alacsonyabbak lesznek - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az Asociafruit (Andalúzia) a hónap elején bejelentette, hogy az őszibarack- és nektarintermelésük csak mintegy 40 ezer tonnát ér el, a 2019-es 49 ezer tonnával szemben. Eközben a Gyümölcsök, Étkezési szőlő és Egyéb Mezőgazdasági Termékek Termelő és Exportőr Egyesületének (Apoexpa) adatai szerint a legkorábbi fajták esetén 20%-os csökkentés várható. A középszezonban viszont nem lesz olyan jelentős a kiesés. Az északi termesztési területeken, például Aragóniában és Katalóniában is 15-20%-kal kell csökkenni a várakozásokat, annak ellenére, hogy a betakarítás ezekben a régiókban még nem kezdődött meg.

A csonthéjasgyümölcs-termelés csökkenése nagyrészt annak a területcsökkenésnek tudható be, amely egyaránt körülbelül 2000 hektár volt Katalóniában és Extremadurában is. A kereslet viszont továbbra is normális maradt, az elmúlt hetekben megfigyelt bizonytalan fogyasztói magatartás ellenére.

A FEPEX csonthéjasgyümölcs-bizottság ülésén sor került a spanyol, a francia, az olasz, a portugál csonthéjasgyümölcs-termelőkkel foglalkozó csoportok által szolgáltatott információk elemzésére is, amely szerint Franciaország és Olaszország szintén a termelés visszaesésére számít. Olaszország esetében ez a csökkentés hasonlóan 15-20%-ot fog elérni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?