Csúnyán elintézte a fagy a spanyol gyümölcstermést: nagyon súlyosak a károk

Csúnyán elintézte a fagy a spanyol gyümölcstermést: nagyon súlyosak a károk

agrarszektor.hu
Mínusz 5°C-os hidegbetörés okozott kárt Valencia és Alicante környékén, főleg csonthéjas ültetvényekben. Bár a spanyol mezőgazdaság főleg az aszálytól és a hőségtől szenved, az utóbbi években már az Ibériai félszigeten is egyre gyakoribbá váltak a tavaszi fagykárok, tavaly például már 150 millió euró értékben fizetett kárenyhítést a minisztérium.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Fagykárok Valencia körzetében

A fiatal agrárvállalkozókat tömörítő ASAJA (Asociación Agraria Jóvenes Agricultores) jelentése szerint a március végi esőzéseket követően mínusz 5°C körüli éjszakai minimum hőmérsékletet mértek a Valencia környéki fontos gyümölcstermesztő körzetben. A szervezet már végzi a kárfelmérést, jelen állás szerint 25 millió euróra becsülik a terméskiesést. A Valencia környéki ültetvények közül elsősorban a csonthéjasok, a mandula, a datolyaszilva károsodott, de a citrusféléknél és egyes zöldség kultúrákban is jelentettek károkat. Különösen nagy károkat okozott a fagy a Valencia környéki csonthájasokban, itt a kár mértéke egyes helyeken eléri a 100%-ot, és hasonló a helyzet az ország középső részén található mandulaültetvényekkel is - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Alicante környékét sem kímélte a fagy

Alicante környékén az ASAJA becslései szerint a mandula és cseresznye termés 80%-a került veszélybe. Ez 4000 tonna cseresznye kiesését jelenti a piacról, a teljes kárt ebben a körzetben 21 millió euróra becsüli az ASAJA.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?