2020. október 28. szerda Simon, Szimonetta

Hírek - Növény

Ez már nem vicc! - Kíméletlenül nekimegyünk a nagy multiknak

Hivatalosan is kérte a közelmúltban a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Brüsszeltől, hogy az uniós szinten engedélyezett, illetve eljárás alatt álló genetikailag módosított (GM) növények termesztési engedélyei ne terjedjenek ki Magyarországra. Az érvényben lévő „zéró tolerancia” jegyében ténylegesen is készek vagyunk betiltani egyes GM-növényeket, ha a kibocsátó cégek késésünk ellenére nem módosítják engedélykérelmeiket.
 
 

Szeptember 21-én küldte meg a Földművelésügyi Minisztérium az Európai Bizottságnak azokat az úgynevezett értesítéseket, amelyekben a tárca kéri, hogy az uniós szintű engedélyezés alatt álló vagy már engedélyezett GM növények termesztési engedélyének területi hatálya ne terjedjen ki Magyarországra. Jelenleg összesen nyolc GM-kukoricáról van szó – derül ki a minisztérium közleményéből.


MTI-fotó: Czika László

Ha ezzel kapcsolatban az érintett cégek nem emelnek kifogást, az FM szerint e növények termesztési engedélyei automatikusan nem lesznek érvényesek Magyarország területére. Ugyanakkor – a korábbiakhoz hasonlóan – készek vagyunk ténylegesen is betiltani az érintett génmódosított növények termesztését, ha a kibocsátó cégek kérésünk ellenére nem módosítják engedélykérelmüket úgy, hogy azok ne terjedjenek ki Magyarországra. A „kibocsátó cégek” általában nemzetközi multinacionális vállalatok.

Több mint négy éves tárgyalási folyamat eredményeként idén tavasszal elfogadták azt az európai uniós jogszabály-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy a tagállamok maguk dönthessenek arról, hogy kívánnak- e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem – emlékeztet közleményében a minisztérium. Magyarország a tiltás lehetőségét elsőként ültette át hazai jogrendjébe, és megtette a végrehajtáshoz szükséges lépéseket is.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu