Gúzsba köti a szabályozás a magyar növénynemesítőket

Gúzsba köti a szabályozás a magyar növénynemesítőket

A hazai GMO-ellenesség az Európai Unió korábban szigorúbb, manapság enyhülő hozzáállásával párosulva azt eredményezte, hogy a magyar nemesítés lemaradóban van a nemzetközi versenyben, a modern technológiákat használó országokat igazolja – hangzott el Növénynemesítési Tudományos Napok konferencián Martonvásáron. Az eseményen szó esett a génszerkesztés előnyeiről, amelynek nem csupán gazdasági, hanem élelmezésbiztonsági haszna is van.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kétnapos, tudományos konferencián a hagyományos nemesítési eljárások mellett az új molekuláris technikákról, a nagy áteresztőképességű fenotipizálási módszerekről, továbbá a mesterséges intelligencia növénynemesítésben történő lehetséges alkalmazásáról is hallhatnak előadásokat a résztvevők.

Új lehetőségeket teremt a technológia

– mondta el Vida Gyula, a Magyar Tudományos Akadémia Növénynemesítési Tudományos Bizottságának elnöke a jubileumi, XXX. Növénynemesítési Tudományos Napok megnyitóján Martonvásáron. Hozzátette: a fejlődésben a mesterséges intelligencia sokat segíthet az elkövetkező években, ám a nemesítők fantáziájára még sokáig szükség lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mára már hagyományossá vált rendezvényt a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya Növénynemesítési Tudományos Bizottsága a Magyar Növénynemesítők Egyesületével és a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközponttal közösen szervezte meg.

A génszerkesztés ma a meghatározó

A mendeli felfedezésektől a molekuláris biológiáig nagy utat járt be a növénynemesítés, az újabb technológiákkal kapcsolatban ugyanakkor komoly ideológiai félelmek vannak.

– fejtette ki köszöntőjében Balázs Ervin, az MTA Agrártudományi Osztályának elnöke. Hozzátette:

Problémás utánpótlás

A magyar nemesítés évtizedekre visszanyúló hagyományokkal rendelkezik, amelynek értékeit meg kell őriznünk – mondta el Kontschán Jenő, a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont megbízott főigazgatója. Hozzátette:

Leszögezte ugyanakkor: ma Magyarországon az agrár-felsőoktatásban sehol nincs növénynemesítő szak, amely a fiatalok bevonásában, a szakember-utánpótlásban jelent problémát.

A csúcstechnológia biztonságot jelent

Az egyik legkritikusabb kihívás az élelmiszerbiztonság és -minőség, valamint a klímaváltozás. Ennek keretében a növénynemesítésre nagyon komoly feladatok várnak - jelentette ki Dudits Dénes akadémikus. Ehhez azonban szükség van a csúcstechnológiák használatára és az egyes nemesítőegységek közötti kollaborációra, amely ma nem valósul meg kellő mértékben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette: fontos lenne, hogy a nemzetközi piacon meghatározó pozícióba kerüljön a magyar nemesítés és az utánpótlás, a fiatalok érdeklődésének felkeltése is jelentős kérdés ezen a téren.

Megsemmisítették a növényeket

A szakértő szót ejtett a transzgénikus növények előnyeiről is. Ma már minden nehézség nélkül tudunk klónozni egy kiválasztott gént, hiszen minden gazdasági haszonnövényünk genomja feltérképezett. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy egy izolált gént hogyan viszünk be a növény genomjába. Ebben az agrobakteriális bejuttatás és a génbelövés, a génpuska módszerére tért ki a szakember. A dohány, a földimogyoró és a búza példáit ismertette Dudits Dénes, amelyek számos ponton előnyöket hordoztak a hagyományos nemesítésű növényekkel szemben.

Vannak alternatív megoldások

Sokkal precízebb megoldás a génszerkesztés, amelyben a CRISPr technológiát emelte ki a szakértő. A megoldásnak fontos hasznosítási területe a humán génterápia és ez az alapja a precíziós nemesítésnek is.

Mi Szegeden próbálunk menekülni attól, hogy a GMO-ellenesség áldozatai legyenek a növényeink, ebben a DNS szintetizátorral végrehajtott oligonukleotid molekulák szintézise jelent lehetőséget. Nincs az az ellenőrző szerv, amelyik ki tudná mutatni ezt a változtatást

- fogalmazott Dudits Dénes, aki számos példát is hozott a módszer alkalmazására.

Hozzátette: amíg Magyarország ilyen technológiákkal próbálkozik, a világ a génszerkesztéssel halad előre. Sajnos a magyar közvéleményt állandóan riogatják a GMO egészségkárosító hatásaival. A helyzet épp ellenkező: számos egészségjavító megoldás ismert.

24 év alatt ugyanakkor világszerte 2,4 milliárd hektáron szerezhettek tapasztalatot a világ kutatói és termelői. Az eddigi tudás a GMO-t használó országokat igazolja, és az Európai Unió hozzáállása is változik.

Érthetetlen, hogy nálunk az alkotmányba is beleírták a GMO-tilalmat, jóllehet minden növényünk genetikailag módosított

- fogalmazott a szakértő, aki szerint a precíziós nemesítés és az organikus gazdálkodás fejlődése egy irányba mutat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?