Fáznak a növények a földeken: tehetetlenek a gazdák, csak a meleg segíthet

Fáznak a növények a földeken: tehetetlenek a gazdák, csak a meleg segíthet

agrarszektor.hu
Május végén már minden a melegre vár, hiszen csapadékkal optimálisan el vagyunk látva. Szántóföldi növényeinknek melegebb időre lenne szüksége az optimális fejlődéséhez, mert fenológiai fázisaik mintegy két héttel vannak elmaradva az ilyenkor szokásostól. A jövő hét közepéig marad a változékony, az átlagosnál kissé hűvösebb idő, a jövő hét második felétől lehet majd pár fokos melegedés.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Múlt csütörtök óta folytatódott a hűvös, sokfelé csapadékos időjárás - írja a met.hu. Csütörtökön a középső országrészben esett jelentős mennyiségű csapadék, majd szombaton is sokfelé hullott, de csak kisebb eső, zápor. A következő nagyobb csapadékhullám vasárnap kora hajnalban délnyugati irányból érte le hazánkat, melyből az Őrség - Bakony - Budapest - Jászság vonalban illetve az Alföld középső részén 15-30 mm hullott, míg a déli országrészben alig, vagy egyáltalán semmi nem esett. Hétfőn és kedden már csak kisebb eső fordult elő, szerdán pedig egyáltalán nem esett az országban. Az elmúlt hét nap során leesett eső mennyisége a középső országrészben a 30-40 mm-t is meghaladta, csak északkeleten (ahol egyébként jelenleg egyáltalán nem is hiányzik a csapadék) maradt 5 mm alatt. A május 12-én kezdődött csapadékos időszak óta igen komoly mennyiségű eső öntözte az országot, a 30 napos csapadékösszeg ennek hatására 30 és 100 mm közé növekedett, amely a legtöbb helyen már meghaladja az átlagot. Kellett is a pótlás, mert a tavasz első kétharmada nagyon szárazon alakult. A talajok ebből adódóan országszerte feltöltődtek nedvességgel, a felszín közeli réteg sokfelé telített, sőt az Alföldön ismét megjelent a belvíz, és foltokban a Dunántúlon is vannak belvizes területek. Jó kilátásokat ígér egy nyári, esetleges szárazabb időszakra vonatkozóan, hogy talajaink középső és mélyebb rétegei is bőven tartalmaznak nedvességet.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az őszi kalászosok közül az árpa már mindenütt, és a búza is egyre többfelé a kalászhányás fenológiai fázisában jár, a repce pedig a virágzás végén jár, a déli tájakon el is virágzott. Előbbi növények jellemzően igen jó, dús, zöld állapotban vannak, míg a repcét jobban megviselte az áprilisi hideg. Ezekre a növényekre rendkívül jól jött az elmúlt két hét csapadékos időjárása, melyet a termésmennyiségben fognak meghálálni. A napraforgó és a kukorica azonban fázik. A fejlődésük a hűvös idő miatt igen lassú, vontatott, ezen csak a meleg idő segíthet majd. A friss kelések tábláiban megjelenő gyomok viszont igen jól érzik magukat, az esős idő ideális körülményeket teremtett növekedésükhöz. Egyre több gyümölcsfajtán mutatkozik a termés, de a hűvös, csapadékos időben a gombás megbetegedések is jelen vannak. Az akác Miskolcon fehérbimbós állapotban van, néhány melegebb, napsütéses nap kellene a virágzás megindulásához.

Az előttünk álló napokban is marad a változékony, az ilyenkor megszokottnál hűvösebb idő. Pénteken főként keleten, északkeleten várható eső, zápor, zivatar. A hét végén és a jövő hét első felében a napsütés mellett felhők is lesznek térségünkben, helyenként esővel, záporral, zivatarral. Összességében a jövő hét közepéig területi átlagban északkeleten és délen hullhat 5-10 mm-t meghaladó csapadék, de a jövő heti mennyiség egyelőre rendkívül bizonytalan. Ráadásul többször záporos csapadék várható, amit pedig nagy térbeli és időbeli változékonyság jellemez. Nagy átlagban a talajok felszín közeli rétege hétfő estig veszít majd nedvességtartalmából, száradni, szikkadni fog, de a jövő hét első felében délen ismét nőhet a nedvességtartalom. Pénteken, majd a jövő hét első felében a szél is sokfelé megerősödik. A hőmérséklet egyelőre nem emelkedik, marad a 20 fok körüli maximum, de a felhősebb, esősebb tájakon és napokon csak 15 fok valószínű. A jövő hét második felében várható melegedés, de még nem várhatók nyári melegek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?