2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Hírek - Növény

Félmilliárdos kár a magyar erdőkben

Több mint 100 ezer köbméter fa dőlt ki az áprilisi havazás és vihar miatt a Bükkben és a Zemplénben. A keletkezett kár mintegy félmilliárd forint, a helyreállítás 2018-ban fejeződik be.
 
 

Végéhez közeledik a miskolci központú Északerdő Zrt. által kezelt állami tulajdonú erdőket ért veszteségek felmérése. A tavaszi havazás és vihar mintegy félmilliárd forint kárt okozott a Bükkben és a Zempléni-hegységben. Több mint 100 ezer köbméter fa dőlt ki a hó és szél miatt, túlnyomórészt bükk, illetve a fenyők és tölgyek is megsínylették a történteket – közölte Zay Adorján, a cég vezérigazgatója.

A veszteségek 90 százaléka a Bükk-, 10 százaléka a Zempléni-hegységet érintette. A legnagyobb pusztítást a répáshutai erdészeti igazgatóság területe szenvedte el, ott 60 ezer köbméter fa károsodott. Az összesített becsült kárérték mintegy 500 millió forint, ez tartalmazza a faanyag értékvesztését, az erdőfelújítás költségét, valamint az erdészeti és turisztikai létesítményekben esett károkat is.

A viharban és hóesésben útra dőlt fák eltakarítása Répáshuta közelében (MTI Fotó: Vajda János)

Bár a közutak felszabadítása a havazás és vihar után 4-5 napon belül befejeződött, a Bükkben levő erdészeti utakon május végéig elhúzódik a munka. Ezután kezdődhet meg a kidőlt fatörzsek kitermelése, amennyiben a szükséges hatósági engedélyeket megkapják. Az biztos, hogy a kárfelszámolással idén nem végez az erdőgazdaság, a munka áthúzódik 2018-ra is. A turistáktól, erdőjáróktól ezért azt kérik, hogy továbbra is fokozott óvatossággal közlekedjenek a Bükkben és a Zemplénben – mondta a vezérigazgató.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu