2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Növény

Fontos változások élesedtek az ökológiai gazdálkodási pályázatban

Módosult a „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című (VP4-11.1.-11.2.-18 kódszámú) pályázati felhívás.
 
 

Az egyik módosítás szerint, amennyiben a támogatást igénylő a kifizetési igénylésében olyan táblát jelent be, amely csak részben helyezkedik el a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területen, akkor kizárólag a tábla valamely kötelezettségvállalással érintett, egybefüggő területre eső része alapján jogosult kifizetésre - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Persze a minimum 0,25 ha területméret itt is elvárt. E pályázati felhívás keretében gyep földhasználati kategória esetében elvárt volt a 0,3 ÁE/ha/év saját legeltethető állatállomány megléte, amely takarmányozásához kaszálással vagy legeltetéssel kell biztosítani a növényeket, a szénát. Ezen okból a támogatást igénylőnek lehetősége van arra, hogy adott tábla esetében az egyik évben kaszáló, míg a másik évben legelő hasznosítást jelöljön meg az egységes kérelmében és a gyepgazdálkodásra meghatározott támogatási összeget igényelje, amennyiben rendelkezik az előírt állatsűrűségi minimum értékkel (legalább 0,3 ÁE/ha/év, legeltethető állat tartásával). Fontos azonban, hogy az állatsűrűség számításánál – saját állatállományra vetítve – vegye figyelembe a területméretekre tett vállalásait is. Tehát az állatállománynak minden területi követelményt együttesen kell teljesítenie, nem külön-külön nézve!

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Mely területeket kell összeszámítani? 

 • VP-4-10.1.1-15 kódszámú „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” gyepgazdálkodási tematikus előíráscsoportok; 
 • VP-4-11.1.-11.2.-15. kódszámú „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” felhívást érintő legeltetéses gyepgazdálkodás támogatása;
 • a VP-4- 11.1.-11.2.-18. kódszámú „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” felhívást érintő gyepgazdálkodási földhasználati kategóriában támogatott gyepterület (kaszáló és legelő); 
 • ÚMVP agrár-környezetgazdálkodási támogatás környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogram (ez utóbbi már kifutott ez évben).

Például, ha van 1 hektár VP AKG (legeltetést nem vállalt), 1 hektár VP ÖKO 2015 legeltetés és van 1 hektár VP ÖKO 2018, úgy a gazdálkodónak hektáronként 0,2 + 0,2 + 0,3 AE = 0,7 AE/ha/év szükséges. Amennyiben az adott évben a kedvezményezett a gyep területei esetében fentiek szerint nem éri el a minimum 0,3 ÁE/ha/év állatsűrűséget (legeltethető állat tartásával), akkor az adott évben a gyep földhasználati kategória elutasításra kerül. A leírtak alapján a fogalomjegyzék kiegészült a gyep fogalmával: „gyep: lágyszárú növényekkel borított terület, amelynek növényállománya létrejöhet a termőhely ökológiai adottságai alapján, a gyepgazdálkodási eljárások hatására, természetes úton kialakult növénytársulásból, mint ősgyep vagy természetes gyep, valamint a gyephasznosítási célnak megfelelő gyepalkotó fajok fajtáiból tervszerűen összeállított növénytársításból, mint a magról telepített gyep.”

A Kincstár a folyamatban lévő ügyeket egyedileg vizsgálja meg, amelynek eredményéről tájékoztatja az érintetteket. További részletek itt olvashatóak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu