2022. augusztus 10. szerda Lőrinc

Hírek - Növény

Fordított áfát fizetünk majd a gabona után

A kormány tervezete szerint a jövőben a gabonafélék és az olajos növények után fordított áfát kell majd fizetni.
 
 

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a 75.OMÉK-en tartott előadásában elmondta, várhatóan a gabonafélék és az olajos növények lesznek azok, amik után fordított áfát kell fizetnünk - írja a hírszerző.

A közlemény kitér a gabonaágazaton belüli igen magas, mintegy 30 százalékos feketegazdasági arányra, ami miatt a kormány felülvizsgálja az áfával terhelt élelmiszereket. Mivel az áfacsökkentés a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági helyzet miatti lehetetlen, a szakértők áfatechnikai változásokat akarnak bevezetni.

Romániában már június óta működőképes a fordított áfa mint adózási lehetőség, így valószínűleg az EU hamarosan jóváhagyja Magyarország kérelmét is.
Czerván közleménye végén beszámolt az idei gabonatermésről, mely igen kielégítő minőségű és mennyiségű volt idén. Összesen 4 millió tonna őszi búzáról beszélhetünk, 4,2 tonnás hektáronkénti termésátlaggal, aminek 70 százaléka malmi minőségű. A kukorica 8 millió tonnán végzett, ami hektáronként átlagosan 6,8tonnát jelent. A búzaexport várhatóan 1,5-1,7 tonna között alakul.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!