2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.11.05. csütörtök

Eleinte még erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a délelőtti óráktól szakadozik fel észak felől a felhőzet, de a középső és déli országrészben estig sok lesz a felhő - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2020.11.05.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2020.11.05.) napon!
 
 

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2020.11.05.) napon.

2020.11.05. csütörtök: Eleinte még erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a délelőtti óráktól szakadozik fel észak felől a felhőzet, de a középső és déli országrészben estig sok lesz a felhő. Egyre inkább csak délen lehet több helyen további csapadék, estére pedig ott is mindenütt megszűnik az eső. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon és a keleti megyékben megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 13 fok között valószínű. Késő estére 2 és 8 fok közé csökken a hőmérséklet.

Közlekedésmeteorológiai tájékoztató: Éjszaka többfelé - legkevésbé az északnyugati tájakon -, csütörtökön pedig egyre inkább csak a déli megyékben számíthatunk esőre, így nedves, csúszós útszakaszokra, illetve csapadék okozta rossz látási viszonyokra. Az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik, ami iránytartási problémákat okozhat.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Megszűnő hideg fronthatás várható. Legáltalánosabb panaszként jelentkezhet fejfájás, vérnyomás-ingadozás, illetve csökkenhet a reakcióidő.

A következő napok várható időjárása

2020.11.06. péntek: Északkeleten változóan, másutt gyengén felhős vagy derült lesz az ég. Éjjel, reggel többfelé számítani lehet párásságra, ködre, amely napközben megszűnik. Az ország nagy részén több órára kisüt a nap. Estétől ismét megindul a ködképződés. Csapadék nem valószínű. Az északi, északnyugati szél néhol időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű.

2020.11.07. szombat: Gyengén felhős, napos és rétegfelhőzettel borított, párás területek egyaránt lesznek. Éjjel, reggel és estétől sokfelé számítani kell ködre, amely helyenként napközben is megmaradhat. A borult, párás, ködös tájakon előfordul szitálás. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Fertő környékén élénk széllökések is lehetnek déli irányból. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 14 fok között, a tartósabban ködös részeken 5 fok közelében alakul.

Friss híreink:

Tényleg csökkenhetnek az agrárvállalkozások adóterhei? Itt a szakértői vélemény
Csökkenhetnek az agrárvállalkozások adóterhei, kevesebb lehet a papírmunkájuk. Egyebek mellett ezekkel az előnyökkel is járhat, ha a parlament elfogadja azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a családok 2021. január 1-jétől három, egyértelműen elkülönülő működési formában végezhessék a mezőgazdasági tevékenységüket. A mezőgazdasági őstermelő és az őstermelők családi gazdasága mellett bevezetésre kerül egy új szervezeti forma is, a családi mezőgazdasági társaság. Az Agrárszektor a Takarékbank segítségével értélmezte és véleményezte ezt az új kategóriát.

Jön az új agráradózási törvény: nincs olyan, aki rosszabbul járna
Jön az új agráradózási reformcsomag. Várhatóan 2021-ben lép életbe az a törvény, amely gyökeresen át fogja alakítani a hazai agráradózási rendszert. Új szabályok lesznek érvényesek az őstermelőkre és a családi gazdaságokra, a jogszabály célja pedig az, hogy egyszerűbbé és átláthatóbbá, ezáltal pedig fehérebbé tegye az agrárium szereplőinek adózását. Arról, hogy ez mit jelent a valóságban, és hogy kik lehetnek a változtatások nyertesei és vesztesei, szakemberek és szakpolitikusok beszélgettek a Portfolio Agrár Klubban.

Drasztikus változások az agráradózásban: tényleg egyszerűbb lesz az új rendszer?
Hosszas előkészületek után dolgozta ki a kormány azt a jogszabálytervezetet, amely gyökeresen átalakítja a hazai agráradózási szabályokat. A tervek szerint az új szabályozási elképzelésekről az idén szavazhat a parlament, így a változtatások 2021-től hatályba léphetnek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett, a családi gazdaságokról szóló új agráradózási reformcsomag megalkotására azért is szükség volt, mert a régi, mára elavult jogszabályok mostanra korlátokká váltak, és sok adminisztratív terhet jelentettek a gazdaságok számára - hangsúlyozta a Portfolio Agrár Klubon Győrffy Balázs, a NAK elnöke.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!