2022. június 29. szerda Péter, Pál

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2021.12.18. szombat

A déli órákig többnyire gyengén vagy közepesen felhős területekre számíthatunk, reggel, délelőtt a felhőátvonulások mellett több órára kisüt a nap - derül ki az Agrárszektor szombati (2021.12.18.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2021.12.18.) napon.
 
 

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2021.12.18.) napon.

2021.12.18. szombat: A déli órákig többnyire gyengén vagy közepesen felhős területekre számíthatunk, reggel, délelőtt a felhőátvonulások mellett több órára kisüt a nap. Kora délutántól északkelet, észak felől vastagabb melegfronti felhőzet helyeződik fölénk, amelyből estefelé az északkeleti tájakon gyenge vegyes halmazállapotú csapadék már lehet. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon, illetve északkeleten erős, olykor viharos lesz, majd délutántól fokozatosan veszít erejéből a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 5 fok körül várható. Késő estére jobbára -1 és +5 fok közötti értékek valószínűek.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A légkör magasabb szintjein zajló melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A következő napon várható időjárás

2021.12.19. vasárnap: A melegfront vastagabb felhőzete dél felé elhagyja hazánkat. Napközben inkább rétegfelhők lehetnek. A legtöbb napsütés a délnyugati megyékben valószínű. Délután, este északkelet felől ismét vastagabb felhők érkezhetnek. Néhol előfordulhat hószállingózás, szitálás, ónos szitálás. A nap második felében főleg az ország északkeleti felén valószínű szórványosan eső, havas eső, melyet a hegyekben, este, éjjel másutt is egyre inkább hó válthat fel. Az északnyugati, nyugati szelet sokfelé erős, főként az Észak-Dunántúlon néhol időnként viharos lökések kísérik. A kora délutáni órákban 2, 9 fok valószínű.

Friss híreink:

Most már biztos: komoly hátrányba kerülhetnek azok a gazdák, akik ezt nem lépik meg
A digitalizáció térnyerésének köszönhetően egyre több és több adat termelődik a mezőgazdaságban is, ezek azonban ma még kevésbé hasznosulnak - mondta a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián Oltyán Gábor, aki Tech Senior Manager, Chief Data Scientist a PwC Magyarországnál. Hozzátette, a legtöbb iparágban egy vállalat számára most már komoly versenyhátrányt jelent, ha nem dolgozza fel a keletkezett adatokat, és fel kell készülni arra, hogy hamarosan a mezőgazdaságban is az lesz majd előnyben, aki használja az adatokat.

Vallott a fiatal gazda: így tud több generáció együtt dolgozni a magyar agráriumban
A Belvárdgyulai Zrt. 8000 hektáron foglalkozik növénytermesztéssel, és habár a cégnél több generáció dolgozik együtt, a fiatalok innovációra nyitottsága, valamint az idősebbek tapasztalata tökéletesen kiegészítik egymást. A cég főagronómusa Szűcs András, akinek már gyerekkorában eldőlt, hogy a mezőgazdaságban szeretne dolgozni, legfőbb célja a folyamatos fejlődés, és a vállalat eredményességének fenntartása, növelése. A Portfolio Csoport idén is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, 2021-ben az Év fiatal agrárszakembere díjat Szűcs András, a Belvárdgyulai Zrt. főagronómusa kapta.

Nagy áttörés jöhet a magyar agráriumban: rengeteg gazda élete változhat meg
A generációváltás, mint a mezőgazdaság, közte hazánk agráriumának egyik legfontosabb kihívása állt az Agrárszektor 2021 egyik szekciójának középpontjában Siófokon. A téma több oldalról közelíthető meg, és valóban komplex gondolkodást kíván a helyzet megértése és kezelése. A sikerhez a felszólalók szerint egyaránt kell a megreformált és modernizált felsőoktatás, az eredményes szakképzés, az új, korszerű és az élményekre hangsúlyt fektető tananyag, valamint a szakmai és anyagi értelemben is vonzó perspektíva. Nagy jelentőséggel bír a kérdés kezelésében a generációváltást és a gazdaságátadást megkönnyíteni kívánó törvénycsomag, amely jogszabályként segítheti az érintett gazdákat.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben