2021. július 30. péntek Judit, Xénia

Hírek - Növény

Hiába a lehűlés: ennek a növénynek a következő napok időjárása sem kedvez majd

Az elmúlt napok igen meleg, jellemzően száraz időjárásában a nyári növények és a gyümölcsök érési folyamatai nagyon felgyorsultak. Csapadék ilyen szempontból nem is hiányzik, ugyanakkor a repcére kiadós, országos esőre lenne szükség.
 
 

Az elmúlt héten szinte minden nap, de csak elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok, jelentősebb csapadék csak nagyon kis körzetekben hullott, az ország döntő részén azonban egyáltalán nem vagy alig esett - írja a met.hu. A talaj nagyobb mélységig leginkább az Alföldön van kiszáradva, a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma pedig inkább csak északon, északnyugaton optimális.

Augusztusra és a nyárra visszatekintve elmondható, hogy a mögöttünk hagyott hónapot az átlagostól szárazabb idő jellemezte az ország nagyobb részén. A nyár összességében főleg keleten a szokásosnál több (helyenként 50-100 mm-rel), és különösen északnyugaton attól jóval kevesebb (50-90 mm-rel) csapadékot hozott. Ez döntően meghatározta a nyári növények fejlődését, állapotát, terméshozamát. A hőmérséklet 1-3 fokkal volt magasabb az átlagosnál augusztusban és a nyáron egyaránt.

A napraforgó és a kukorica az érés különböző fenológiai fázisaiban járnak. A hőösszeg eloszlásnak megfelelően a keleti országrészben kissé előrébb tartanak a növények a Dunántúlhoz képest. Innentől kezdve ezek a növények különösebb csapadékot már nem igényelnek, az már nem növeli a termés mennyiségét. Sokfelé jó termés ígérkezik, ugyanakkor a nyár nagy részében rendkívül száraz Kisalföldön, főként Győr térségében szinte kisült táblák is megfigyelhetők, míg például Pest megyében földön fekvő növények is vannak. Miskolc környékén még vannak jobbára zöld leveles kukoricatáblák is, míg északabbra többfelé jégverés és szélvihar károsította a növényeket. Hajdú-Bihar és Békés megyében fajtától függően vannak még nagyrészt zöld levelű és már érettebb táblák, sőt teljesen beérett, elszáradt növények is. A napraforgó alsó levelei a legtöbb helyen már leszáradtak Miskolc térségében, de látni dús repce árvakelést is. A kórokozók fejlődéséhez szükséges magas páratartalom csak a hajnali órákra volt jellemző az elmúlt héten, az érés gyorsan és jó körülmények között zajlik. A repce vetéséhez, a talaj-előkészítéséhez és a keléshez általában nem kedvezőek a feltételek, túl száraz ugyanis a talaj felső része: kiadós országos csapadékra lenne szükség.

Az előttünk álló héten jelentősen átalakul időjárásunk. Egy hidegfront hatására keddre országszerte visszaesik a hőmérséklet, és a front csapadékot is hoz, ugyanakkor nem eleget. A hét közepén már szárazabb levegő érkezik fölénk, majd a hét végén lehet újabb csapadék. A hét végéig területi átlagban összességében 1-10 mm csapadék hullhat a jelenlegi számítások szerint, így a talaj további száradására kell számítani. A derült éjszakákon erős harmatra van kilátás. A szél kedden, majd pénteken lesz erős, helyenként a hét végén is megerősödhet. A hőmérséklet jelentősen visszaesik, szerdától a napsütés ellenére már csak 25 fok körüli maximumok várhatók, a hét végére pedig egy pár fokot tovább csökkenhet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu