2021. január 22. péntek Vince, Artúr

Hírek - Növény

Hogy van ez? - Sokkal kevesebb az árpa, mégis padlón az árak

Nyomott indulóárak alakultak ki az őszi árpánál a betakarítás idejére, de a szezon tavaly is hasonlóan kezdődött. Kisebb termésmennyiség, viszont jó minőség várható idén ebből a kalászos gabonából, ám a nyomott árak korántsem jelentik azt, hogy csökkenő takarmányárakra kellene számítani. Évről évre kevesebb ipari keveréktakarmányt állítunk ugyanis elő, a szektor gabonaigénye így jelentősen megcsappant.
 
 

A tavalyinál csaknem 20 százalékkal kevesebb, összesen 1,1 millió tonnás országos termés várható őszi árpából. A felvásárlási árak mégis rendkívül nyomottak, jelenleg 33–35 ezer forintot fizetnek a kalászos gabona tonnájáért. Az árpa kétharmada már a magtárakba került – közölte Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára az agrárszektor.hu-val.

Őszi árpából évente pár százezer tonnát használ fel a takarmányipar, bár ennek gabonaigénye jelentősen visszaesett. Ma már kevesebb, mint 3,5 millió tonna ipari keveréktakarmányt állítunk elő.

A nyomott árpaárak viszont egyáltalán nem jelentik azt, hogy a takarmányárak csökkenni fognak.

Már csak azért sem, mert a tavalyi és idei év árai közt nincs nagy különbség, legfeljebb pár százalék csökkenés a szezon elején, de ilyenkor ez egyik napról a másikra változik. Talán csak a malmi búza induló ára magasabb kissé, mint egy éve.

A keveréktakarmányokban az őszi árpa fontos alapanyag, de mellette használunk búzát, kukoricát is, és az arányaik nem kőbe vésettek. A baromfitakarmányokba mindig kell búza, a sertéstápokba pedig kukorica, ám ezek jól helyettesíthetők egymással. Mindig az ár határozza meg, hogy éppen melyik felé tolódik el a hangsúly: afelé, amelyik abban az évben éppen olcsóbb a megszokott árszintjéhez viszonyítva. Persze az ár mellett a beltartalmat is figyelembe véve törekszenek egyensúlyba hozni a receptúrát.

 

Pillanatnyilag nem lehet tudni, mi lesz a kukoricával, egy nagy szárazság és az abból fakadó rossz termés megmozgathatja a takarmánypiacot. Remélhetőleg ez nem következik be, így hektikus ármozgás nem várható, semmi sem indokolja a takarmányok árcsökkenését, de ugyanakkor a növekedésüket sem - mondta Pótsa Zsófia.

Az árpa alacsony felvásárlási árának oka az, hogy Magyarország ebben is a világpiachoz igazodik. Nem sokat számít tehát, hogy kevesebb lesz az idei termés, a minőség viszont legalább ugyanolyan jó, mint tavaly.

Őszi árpából sokat exportálunk, az elmúlt szezonban 700 ezer tonna jutott kivitelre, vagyis több mint fele a megtermelt 1,3 millió tonnás mennyiségnek. Ehhez versenyképes árra van szükség, amit a Fekete-tenger térségében lévő árakhoz kell viszonyítanunk. Az ukrán, orosz, bolgár és román árukkal versenyzünk, az egyik legfontosabb célállomásunk pedig Olaszország.

A mostani, 33–35 ezer forintos árak természetesen még szezon elejiek, ebben az időszakban nem biztos, hogy azonnal találkozik az eladó és a vevő szándéka. Így egyelőre az sem látszik, milyen szinten állapodik majd meg az ár. Hozamtól, ráfordítástól függ, kinek mennyiért éri meg eladni, ez lényegében termelőnként eltérő – véli a főtitkár.

Elsősorban a kedvezőtlenebb időjárás miatt csökkent 200 ezer tonnával idén az árpa mennyisége, hiszen a termőterület nagyjából a tavalyihoz hasonlóan alakult. De szinte mindenből alacsonyabb átlagokkal számolnak idén, az árpa mellett például búzából és repcéből is. A csapadékhiány hatása mutatkozik meg a gyengébb termésben, hiszen kimagasló káresemény nem volt a szántóföldi növényeknél, még a fagy is csak kisebb mértékben pusztított. Az árpa hektolitersúlyában, minőségében is megfelelő, ezen tehát nem múlik semmi.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu