2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Növény

Hosszabbodnak a nappalok, de messze van még a tél vége

Az előttünk álló héten nagyon változékony, többször csapadékos, a hétfőinél enyhébb idő valószínű. Több hullámban is frontok érkeznek ugyanis térségünkbe, sokszor nagy nedvességtartalmú, többnyire enyhe léghullámokat szállítva a Kárpát-medence térségébe. Mivel messze van még a tél vége, fontos, hogy a növények nyugalmi állapotban maradjanak.
 
 

A múlt heti hosszú enyhe időszak után a hétvégére északkelet felől megérkezett a hideg. Hétfő reggelre országszerte fagyott, északkeleten helyenként mínusz 10 fok körüli értékek is előfordultak. A hideggel együtt sokfelé hó is hullott szeszélyes területi eloszlásban. Az Északi-középhegység térségben helyenként 10 centimétert meghaladó hóréteg is kialakult, a Bükk magasabb részein pedig még ennél is több. Ugyanakkor nagy területek maradtak hómentesek, például a Zemplénben, Szabolcsban és az Alföld déli részén. Az elmúlt héten a csapadékösszeg inkább csak a nyugati határszélen haladta meg a 10 millimétert – írja a met.hu.

A talaj országszerte nedves, nagy mélységig jó vízellátottságú. A felső, nagyjából 50 centiméteres réteg gyakorlatilag telített, ennél mélyebben helyenként még van némi nedvességhiány. A talaj felszíne hétfő reggelre országszerte megfagyott, a talajhőmérséklet 5 centiméteren 0 és 3, 20 centiméter mélyen pedig többnyire 3 és 5 fok között alakul az országban.

Az őszi vetések eddig jól telelnek. Ezt támasztja alá a meteorológiai portál műholdas méréseken alapuló NDVI anomália index térképe is. A térkép döntően zöld színe az átlagostól fejlettebb növényzetről tanúskodik. A hőmérséklet a múlt hét végére visszatért a normális kerékvágásba, a hosszan tartó enyhe időnek vége szakadt, a fagyok pedig figyelmezették a növényeket, hogy még maradjanak nyugalmi állapotban, messze van még ugyanis a tél vége.

A gazdák számára a nappalok hosszabbodása is biztató, az előttünk álló hét során 15 perc világosságot nyerünk, a hét végére pedig már bő fél órával lesz hosszabb a nappal, mint a legsötétebb időszakban volt.

A héten általában sok lesz a felhő felettünk, inkább csak a csütörtök ígérkezik olyan napnak, amikor napsütésre is lehet számítani. Kedden és szerdán sokfelé várható csapadék, eleinte hó, ónos eső, majd eső, északkeleten döntően hó, aztán szerdán már inkább az eső lesz a jellemző. Péntekre újabb frontrendszer érkezhet, mely a hétvége időjárását is meghatározza majd a jelenlegi számítások szerint újabb csapadékot hozva. Vasárnap estig a csapadék összmennyisége a keleti országrészben általában 5 és 15 milliméter között alakulhat, a Dunántúlon lehet ennél akár jóval több is, a hét végére ugyanis komolyabb csapadékhullám érkezhet.

A hőmérséklet emelkedik, mérséklődik az éjszakai lehűlés. A leghidegebb éjszakának északkeleten még a keddre, majd országszerte a csütörtökre virradó ígérkezik. A hét vége felé már fagymentes éjszakák is várhatók.

Nappal jellemzően 3 és 8 fok közé emelkedik a hőmérséklet, inkább csak kedden északon, északkeleten lesz ennél hűvösebb. A gyorsan mozgó frontok miatt több napon is megerősödik majd a szél. A talaj hőmérséklete eleinte csak a déli országrészben, majd a hét második felében mindenhol emelkedik. Számottevő talajfagy csak északkeleten lesz, de a hét végére arrafelé is fölenged a talaj.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu