Idén is jól teljesít a kukorica (x)

agrarszektor.hu
A kukorica az elmúlt években nagyon jól szerepelt, több évben is rekord mennyiségű termés született. Az idei nyár időjárása, a nagy mennyiségű csapadék és az ezt követő jelentős mértékű napsütés ismét kedvezően hatott a hazai kukoricatermesztésre, így a gazdák számára a gabona betakarítása a megszokottnál lényegesen korábban kezdődött az idén. A várható magyar és nemzetközi kukorica termésátlagról, a piaci árak alakulásáról beszélgettünk Reng Zoltánnal, az Európa szinten elismert kukoricafeldolgozó vállalat, a Hungrana Kft. vezérigazgatójával.

A nagymúltú Hungrana Kft. Európa legjelentősebb kukoricafeldolgozó vállalataként meghatározó szereplője a magyarországi élelmiszeriparnak, évente közel 1,2 millió tonna kukoricát vásárol fel több mint 700 hazai termelőtől közvetlenül, kereskedőkön keresztül pedig több ezertől. A 335 főt foglalkoztató vállalat az Európai Unióban termelt izocukor mintegy harmadát, 250 ezer tonnát állít elő és az általa gyártott keményítő, izocukor, dextróz, bioetanol, valamint takarmányipari alapanyagok kétharmadát az export piacokon értékesíti. A Hungrana nemzetgazdasági szinten is meghatározó piaci szereplő, hiszen hazánk legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalataként - az éves terméstől függően - a hazai takarmány-kukorica össztermésének 12-20%-át dolgozza fel.

Milyen termésátlagra számít az idei évben?

Már most jól látszik, hogy a tavalyi évnél számottevően jobb évünk volt, 2018-ban is nagyon magas termésátlaggal (tonna/hektár) számolhatunk, 7,5-8 millió tonna kukorica alapanyag megjelenése várható a hazai gabonapiacon. Ha az utolsó 10 éves periódust nézzük, akkor két olyan évet érdemes megemlíteni, amikor kiemelkedően magas kukoricahozam volt Magyarországon, 2014-ben 9,3 millió tonna és 2016-ban 8,7 millió tonna tengerit arattak. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is teljes mértékben kedvezett az időjárás a kukoricának, így ismét rekord vagy rekord közeli termésátlaggal zárjuk a szezont.

Ez csak a hazai termésre vonatkozik, vagy az Európai országokban is hasonlóan jól alakult az idei év?

Kelet-Európában, úgy, mint Ukrajna, Bulgária, Szerbia, Horvátország, Románia szintén nagyon magas, jelentős mennyiségű kukorica termett, a Fekete-tengeri árakat ez határozza majd meg. Ezzel szemben Nyugat-Európában, azon belül is Német- és Franciaországban visszaesés, mennyiség kiesés tapasztalható. A kettő kiegyenlíti egymást, tehát az európai kukorica alapanyagban nem várható hiány. Ugyanez más gabonára, mondjuk a búzára már nem érvényes, a szárazság miatt az idei búza termésátlaga elmarad a korábbiaktól, mely a búza piaci árán is megmutatkozik. Hozzá kell tennem, hogy óriási készletek állnak rendelkezésre, így összességében nincs hiány búzából sem Európában. A kukorica tekintetében úgy látjuk, hogy a betakarítás kezdetével konszolidálódik a piac.

Az elmúlt időszak szárazsága a kukoricát nem érintette negatívan?

Az elmúlt évekhez képest idén 2-3 héttel korábban kezdődtek meg a betakarítások, mi a szabadegyházán található gyárunkban már augusztus közepe óta fogadjuk beszállítóinktól a learatott, nedves kukoricát. Az idei évben is közel 1,2 millió tonna kukorica felvásárlását és feldolgozását tűztük ki célul, természetesen kizárólag ellenőrzött GMO mentes alapanyagból. Hazánkban megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyag áll rendelkezésünkre, és mivel az elmúlt években rekord mennyiségű kukorica termett, az áthúzódó készlet mértéke jelenleg a szokásosnál nagyobb.

Ön szerint lesz biztos piaca a megtermelt kukoricának? A gazdáknak nem kell aggódniuk emiatt?

Hazánkban három nagy cég van, aki kukorica feldolgozásával állítja elő termékei, így a megtermelt alapanyagnak Magyarországon is jelentős felvásárlási piaca van. Az állattartás is számottevő mennyiséget használ fel, bár ez csökkenő tendenciát mutat az elmúlt évtizedben. Emellett az Európai Unió területén, a cukorkvóta eltörlését követően a cukorgyárak maximumra kapcsolhattak, ami nagyobb keresletet jelent. A hazánkban megtermelt kukorica akár 40-50 százaléka, feldolgozatlanul, hozzáadott érték nélkül eddig is exportra ment, de az utóbbi évben megfigyelhető volt, hogy a betakarítástól eltelt fél évben fele vagy harmada ment ki a szokott exportnak. Ennek hátterében a komoly hazai ipari igény, az alacsony kamatkörnyezet és a bőséges tárolókapacitások vannak, melyek a gazdák, a termelők alkupozícióit növelik.

Önöket, a Hungrana Kft.-t hogyan érintette az elmúlt közel egy év, a cukorkvóta eltörlése óta eltelt időszak?

Az erősebb verseny motivál, hogy fejlesszünk, ésszerűbbé és gazdaságosabbá tegyük a cég működését, kicsit másképpen nézzünk a piacra, mint eddig. Jelen pillanatban nálunk a hatékonyságnövelésen van a hangsúly, az energiahatékonyság növelésén, gyakorlatilag a versenyképességünket szeretnénk fokozni a versenytársainkhoz képest. Az elkövetkező egy-két évben nálunk biztosan ez a fókusz, számos beruházásunk indult korábban ennek elérése érdekében. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a párbeszédre a szegmens résztvevőivel, hogy egy olyan rendszer szülessen, amely egyszerre nézi a termelők és a feldolgozók érdekeit, amelyek végső soron közösek. Az alapanyag miatt a növénytermesztésben, a melléktermék-hasznosítása okán pedig az állattenyésztésben is érdekeltek vagyunk.

A Hungrana Kft. nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a magyar agráriumot támogassa, ezért azon túl, hogy a kukorica alapanyagot hazai termelőktől vásárolja, a takarmányalapanyagok jelentős részét is a magyar piacon értékesíti, illetve a jövőben az export csökkentését tervezi, hogy a biztosan GMO mentes alapanyagból készített takarmányok elsősorban a hazai gazdákhoz juthassanak el és a hazai állattenyésztés javát szolgálják.

További információ: www.hungrana.hu

 

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02