2020. szeptember 23. szerda Tekla

Hírek - Növény

Íme, a robot, ami elveszi az idénymunkások betevőjét: ember erre nem képes

Működésbe lépett a világ első önműködő málnaszedő robotja az Egyesült Királyságban. A gép 25 ezer darab bogyó betakarítására képes naponta, amely mennyiség jócskán meghaladja az emberi kézzel leszüretelhetőt. Óriási munkaerőhiánnyal küzdenek a britek a mezőgazdasgában, így az új fejlesztés a későbbiekben alkalmas lehet majd a szezonális munkavállalók kiváltására is. Komoly problémát jelent ugyanis, hogy látványosan csökkent a Kelet-Európából érkező munkások száma, ami részben annak köszönhető, hogy Románia és Lengyelország meggyőzte munkavállalóit, hogy az Egyesült Királyság helyett inkább a saját országukban helyezkedjenek el.
 
 

A napokban próbálták ki a világ első önműködő málnaszedő robotját az Egyesült Királyságban, amelyet a legfontosabb brit bogyósgyümölcs-termesztők segítségével fejlesztettek ki - írja a The Guardian. A gép képes egy nap alatt 25 ezer darab bogyót betakarítani, amellyel bőven megelőzi az ember által leszüretelhető mennyiséget, a szakemberek szerint ugyanis egy nyolc órás műszakban kézzel mindössze 15 ezer darabot lehet leszedni. Emellett mivel a robotok nem fáradnak el, ezért képesek akár 20 órát is dolgozni naponta, az egyetlen hátráltató tényezőjük a különböző fényviszonyokhoz való alkalmazkodás lehet.  

A robotról és működéséről az alábbi videó készült:A kerekekkel felszerelt gép 1,8 méter magas, és olyan robotkarral van felszerelve, amelyen érzékelők és 3D-s kamera is található. A kar képes ránagyítani a gyümölcsre, és a robot mesterséges intelligenciáját használva felismeri az érett termést, amelyet óvatosan megragad, és egy speciális gyümölcskosárba helyez. Ha teljes sebességgel működik majd a robot, akkor a kar képes lesz 10 másodperc alatt leszedni egy málnaszemet, majd tálcába helyezni azt, ahol érettség szerint különválogatja a bogyókat, mielőtt azokat a szupermarketbe szállíthatnák. A gépek végleges verziója a tervek szerint a következő évben kerül használatba, négy karral rendelkezik majd, amelyek képesek lesznek egyszerre betakarítani a gyümölcsöket.

Az Egyesült Királyságban nagy hasznát vennék a robotoknak, a brit mezőgazdaság ugyanis folyamatosan küzd a munkaerőhiánnyal, és főleg a szezonális munkavállalók száma csökken évről évre. A munkások zöme Kelet-Európából érkezik az Egyesült Királyságba, az utóbbi időben azonban - részben a Brexit miatt, részben pedig azért mert Románia és Lengyelország meggyőzte munkavállalóit, hogy inkább saját országukban dolgozzanak - egyre kevesebben dolgoznak a brit agráriumban. A robotokat ezért a későbbiekben bérbeadnák a munkaerőhiánnyal küzdő gazdálkodók számára, az Egyesült Királyságban ugyanis a bogyósgyümölcs-termesztőket érinti leginkább ez a probléma. 

A britek évente 70 ezer szezonális munkást alkalmaznak az alma- és bogyósgyümölcs-ültetvényeken, illetve a szántóföldeken, ezen belül pedig csak a bogyósoknál 29 ezer alkalmazottat foglalkoztatnk. Egyes becslések szerint azonban 2020-ra további 2 ezer munkásra lesz szüksége a bogyósgyümölcs-iparnak, mivel folyamatosan nő a fogyasztók igénye a gyümölcsök iránt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu