Itt a legfrissebb előrejelzés: rosszabb lesz a globális gabonatermés, mint eddig hittük

Itt a legfrissebb előrejelzés: rosszabb lesz a globális gabonatermés, mint eddig hittük

MTI
A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) kissé rontotta a 2020/21-es szezonra vonatkozó globális gabonatermés-várakozását novemberi előrejelzéséhez képest, de a mennyiség így is rekordszintű lehet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A londoni székhelyű szervezet legfrissebb becslése szerint a június végével záródó szezonban a világ gabonatermelése 2210 millió tonna lesz, 9 millió tonnával kisebb a novemberben vártnál. Az IGC rámutatott arra, hogy novemberi becsléséhez képest a kukoricatermés jelentősebben csökken az Egyesült Államokban, Argentínában és Brazíliában, amit csak részben ellensúlyoz a nagyobb búzatermés Ausztráliában, Kanadában és Oroszországban, illetve a nagyobb árpatermés Argentínában és Kanadában.

A folyó szezonra várt rekordszintű 2210 millió tonna gabonatermés 23 millió tonnával haladja meg az egy évvel korábbit. A szervezet szerint a folyó szezonban a gabonafogyasztás 2216 millió tonna lesz, 5 millió tonnával kisebb a novemberben vártnál.

Az IGC szakértői szerint a novemberi előrejelzéshez képest nagyobb mértékben esik a kukoricakereslet, mint amennyivel nő más gabonák és a búza iránti kereslet. Az új becslés szerint a szezonban a globális fogyasztás 24 millió tonnával múlja felül az egy évvel korábbit és már az ötödik egymást követő évben emelkedik. Az IGC szerint a folyó szezonban Oroszország kevesebb búzát exportál majd, de így is megőrzi elsőségét a világon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?