Őrület: 10 éve nem volt ilyen drága a póréhagyma Lengyelországban

Őrület: 10 éve nem volt ilyen drága a póréhagyma Lengyelországban

agrarszektor.hu
Október elején is magas a póréhagyma ára Lengyelországban. A szeptemberi csökkenést követően is az utóbbi tíz év legmagasabb póréhagymaárai uralkodnak a helyi nagybani piacokon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lengyelországban a belföldi termésű póréhagyma nagybani piaci ára szeptember folyamán 11%-os csökkenést mutatott, ami egy teljesen megszokott szezonális trend: ilyenkor indul be gőzerővel a betakarítás, és egyre több áru érkezik a piacokra. Ami nem szokványos, az az árszint, ami az utóbbi 10 év legmagasabbja: jelenleg 3,5-4 PLN/kg (300-340 Ft/kg) közötti sávban cserélnek gazdát a tételek. Összehasonlításképp: az október elején mért eddigi legmagasabb árszinteket 2018-ban és 2022-ben  regisztrálták 3 PLN/kg (255 Ft/kg) ill. 3,1 PLN/kg (265 Ft/kg) környékén. Ez azt jelenti, hogy a póréhagyma átlagára körülbelül 20%-kal magasabb idén, mint az eddigi legdrágább években. A Lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) a póréhagymáról külön nem vezet statisztikát, de igen valószínű, hogy az idei termés elmarad a tavalyitól - a kereslet-kínálati egyensúly és az árak jelenlegi alakulása ebbe az irányba mutat - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Ez az árszint természetesen már csábító a külföldi exportőrök számára is, és valóban megindultak a Belgiumból és Hollandiából származó tételek a lengyel piacok felé, nagyjából a 2,45-4 PLN/kg (210-340 Ft/kg) közötti ártartományban, csomagolástól és minőségtől függően. Megjegyzendő, hogy az importáru beáramlása az idei évben kifejezetten korainak számít, mivel általában november második felében szokott erre sor kerülni. Ilyenkor mindig várható, hogy a bejövő áru nyomást gyakorol majd az árakra, ágazati szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy ennek mértéke az idei szezonban jelentős lenne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02