Őrület: 10 éve nem volt ilyen drága a póréhagyma Lengyelországban

Őrület: 10 éve nem volt ilyen drága a póréhagyma Lengyelországban

agrarszektor.hu
Október elején is magas a póréhagyma ára Lengyelországban. A szeptemberi csökkenést követően is az utóbbi tíz év legmagasabb póréhagymaárai uralkodnak a helyi nagybani piacokon.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Lengyelországban a belföldi termésű póréhagyma nagybani piaci ára szeptember folyamán 11%-os csökkenést mutatott, ami egy teljesen megszokott szezonális trend: ilyenkor indul be gőzerővel a betakarítás, és egyre több áru érkezik a piacokra. Ami nem szokványos, az az árszint, ami az utóbbi 10 év legmagasabbja: jelenleg 3,5-4 PLN/kg (300-340 Ft/kg) közötti sávban cserélnek gazdát a tételek. Összehasonlításképp: az október elején mért eddigi legmagasabb árszinteket 2018-ban és 2022-ben  regisztrálták 3 PLN/kg (255 Ft/kg) ill. 3,1 PLN/kg (265 Ft/kg) környékén. Ez azt jelenti, hogy a póréhagyma átlagára körülbelül 20%-kal magasabb idén, mint az eddigi legdrágább években. A Lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) a póréhagymáról külön nem vezet statisztikát, de igen valószínű, hogy az idei termés elmarad a tavalyitól - a kereslet-kínálati egyensúly és az árak jelenlegi alakulása ebbe az irányba mutat - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Ez az árszint természetesen már csábító a külföldi exportőrök számára is, és valóban megindultak a Belgiumból és Hollandiából származó tételek a lengyel piacok felé, nagyjából a 2,45-4 PLN/kg (210-340 Ft/kg) közötti ártartományban, csomagolástól és minőségtől függően. Megjegyzendő, hogy az importáru beáramlása az idei évben kifejezetten korainak számít, mivel általában november második felében szokott erre sor kerülni. Ilyenkor mindig várható, hogy a bejövő áru nyomást gyakorol majd az árakra, ágazati szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy ennek mértéke az idei szezonban jelentős lenne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?