Itt az új csodanövény: milliók rajonganak ezért a szuperélelmiszerért

agrarszektor.hu
Az Etióp-magasföldön is megtalálható enset mintegy húszmillió ember fő terménye, amelyből kenyeret és kását, építkezési alapanyagokat, csomagolóanyagot, takarmányt és gyógyszereket is készítenek. Tulajdonképpen rejtély, hogy nem figyelt még fel a világ erre a sokoldalú növényre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tízméteres magasságot is elérő, "kigyúrt, szteroidokon nevelkedett banánként" leírt növény lehet a jövő szuperélelmiszere, sőt a tudósok szerint a klímaváltozás közepette egyenesen életmentő lehet, derült ki a Thomson Reuters Foundation cikkéből. Azt beszélik, ez lehet az új csodanövény, mondta James Borrell, a Kew-i Királyi Botanikus Kertek munkatársa, a növényt vizsgáló csapat tagja. Az "éhezés elleni faként" is aposztrofált enset ráadásul lenyűgözően ellenálló. Állítólag nagyon jól tűri a szárazságot is, úgyhogy a kutatók most épp ezt akarják tesztelni.

Az enset termése, hiába közeli rokona a banánnak, narancssárga és tele van lövedékalakú magokkal, ráadásul emberi fogyasztásra alkalmatlan. Ellenben a törzsében található keményítőtartalmú rétegből, valamint a 100 kilogrammos tömeget is elérő hagymagumójából masszát lehet készíteni, amelyet elásva és megerjesztve rágós lepénykenyeret lehet belőle készíteni, amit a helyiek kocho-nak hívnak. Yeshak Fantu, aki Londonban egy etióp éttermet vezet, úgy írta le a kocho-t, mint az etióp "fish and chips"-et. Elmondása szerint az enset már nem egyszer segített leküzdeni az aszályos időszakokban fellépő éhínséget.

Borrell elmondása szerint az enset azért is érdekes, mert az égető forróságtól a ködös és párás időjáráson át a dermesztő fagyig a legszélsőségesebb körülmények között is megél, és bármikor aratható, ez pedig azt jelenti, hogy a betöltheti különböző szezonú növények közti lyukakat, és kiváló tartalékélelmiszer lehet olyankor, amikor a kártevők, fertőzések és a kiszámíthatatlan időjárás miatt más termények veszteségeket szenvednek. Borrell úgy véli, az enset ilyen szükséghelyzetek esetére történő ültetésével csökkenteni lehet az élelmiszer-krízisek kialakulásának lehetőségét és a segélyezés iránti igényeket.

Noha az enset Etiópától egészen a Dél-afrikai Köztársaságig mindenütt elterjedt, csak az Etióp-magasföldön termesztik ténylegesen, ami meglepte a kutatókat. A tudósok, akik jelenleg is dolgoznak az enset DNS-szekvenálásán, úgy vélik, ez a növény nagyban javíthatja az élelmiszerbiztonságot más országokban is, például Zambiában és Malawiban.

A legfontosabb feladatunk most az, hogy megtaláljuk azokat a változatait, amelyek a legmelegebb és legszárazabb körülmények között is jól érzik magukat, hogy ezzel is segíthessünk a gazdákon

 - mondta James Borrell.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03