2020. június 2. kedd Kármen, Anita

Hírek - Növény

Keserű szájízzel aratják az árpát

Az őszi árpa negyedét már betakarították Békés megyében, de sem a termés mennyisége, sem a felvásárlási árak nem alakulnak kedvezően a gazdák számára. Legalább 20 százalékkal kevesebb gabona kerül a raktárakba, amelynek tonnájáért jelenleg 32 ezer forintot fizetnek.
 
 

Javában tartanak a  betakarítási munkák Békésben – közölte Kozsuch Kornél, az aratási koordinációs bizottság elnöke. A megyében 20 290 hektáron vetettek őszi árpát, az átlagtermés 4,9 tonna körül alakul hektáronként. Ez alapján a tavalyinál legalább 20 százalékkal kevesebb termés várható, amelynek oka főként a nyári aszályban keresendő.

A felvásárlási árak tonnánként 32 ezer forint körül mozognak, ami szintén gyengének mondható. Valószínűsíthető, hogy a gazdák elraktározzák a terményt, bízva a jövőbeni magasabb árakban

 - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatóságának általános alelnöke tisztét is betöltő Kozsuch Kornél.

 

Tavaly árpából 152 ezer tonna termett Békésben, az átlagtermés hektáronként 5,2 tonna volt. Raktározási problémák idén nem lesznek, tavaly amiatt alakult ki kapacitáshiány, mert a 2016-os és a 2015-ös év is rekordtermést eredményezett a kalászos növényekből, idén azonban erre nincs kilátás – fejtette ki Adamcsik László, a 27 ezer tonna tárolókapacitással rendelkező Csabai Raktárszövetkezet elnöke.

A hétvégén kezdődik a több mint 92 ezer hektáron vetett őszi búza, valamint a csaknem 20 ezer hektáron vetett repce betakarítása is Békésben. A tavaszi fagyok és a belvíz miatt körülbelül 3400 hektáron kipusztult a repce, így közepes termésátlagra, míg a késői vetéseknél gyenge termésre van kilátás - tájékoztatott  Kulcsár László, a NAK megyei elnöke.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu