Lépett a két óriáscég: így vennék fel a harcot a legádázabb kártevők ellen

Lépett a két óriáscég: így vennék fel a harcot a legádázabb kártevők ellen

agrarszektor.hu
A BASF Digital Farming és a Pessl Instruments a gyümölcs- és zöldségfélék kártevőirtásának javítása, és ezáltal a termelés fellendítése érdekében globális K+F együttműködési megállapodást írt alá.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az együttműködés a Pessl hardveres és szoftveres kapacitásait - különösen automatizált iSCOUT kártevő csapdáját - és a BASF Digital Farming piacvezető xarvio SCOUTING alkalmazásának képfelismerését és elemző képességét egyesíti. A két vállalat kártevőirtás területén szerzett tapasztalatai, precíziós adatai és fejlett digitális szakértelme ötvözésével a gazdálkodók most először jutnak valós idejű, a művelési területre vonatkozó megfigyelésekhez a növénytermesztés további optimalizálása érdekében.

Az együttműködés keretén belüli első projekt egy átfogó kártevőfigyelő és modellező rendszer kifejlesztésére összpontosít szőlőfajták és almatermésű növények számára (különös tekintettel az almafajtákra), a nyerges szőlőmoly és az almamoly tevékenységét megcélozva. Ez a projekt 2021 májusának elején kezdődött, és egy teljesen automatizált kártevő-felismerő és -figyelő szolgáltatás létrehozására irányul, amelyet kezdetben Argentínában, Brazíliában, Európában és Indiában fognak a xarvio SCOUTING alkalmazáshoz kapcsolni.

A második tervezett közös tevékenység a szójabab, a gyapot és a kukorica kapásnövényeket fogja alaposabb megfigyelés alá vetni. Ennek keretében a poloskák, a gyapottok-bagolylepke és az őszi sereghernyó megfigyelésére és modellezésére fognak összpontosítani.

Bjoern Kiepe, BASF Digital Farming vállalatnál a xarvio Agronómiai Osztály vezetője elmondta, hogy a gyümölcs- és zöldségtermesztés egyik legnagyobb kihívása az, hogy időben rendelkezésre álljanak a művelési területre vonatkozó kártevőfigyelési adatok, amelyekkel pontosan azonosíthatók a károkozással járó vagy kezelhető stádiumok a kártevők életciklusán belül. A szakember szerint a xarvio SCOUTING képfelismerési és elemzési kapacitásának és a Pessl automatizált iSCOUT kártevőcsapdájának összekapcsolásával megoldható ez a probléma. A precíziós gazdálkodás elősegíti a növényvédő alkalmazások hatékonyabb felhasználását, ami egyaránt előnyös a gazdálkodók, a fenntarthatóság és a biológiai sokféleség szempontjából is.

Gottfried Pessl, a Pessl Instruments alapítója és vezérigazgatója hozzátette, hogy a kártevők megfigyelésével arra törekednek, hogy ne csak a rovarfajtákat és a fertőzött növények számát jegyezzék fel, hanem mindenekelőtt igyekezzenek elősegíteni a károsodás megelőzését. A mesterséges intelligenciával ellátott precíziós mezőgazdasági berendezések lehetővé teszik, hogy még részletesebben vegyék górcső alá a termőterületet érő stresszhatásokat, és a döntéshozatalt is megfelelőbben támogatják. Az iSCOUT teljesen önálló, napenergiával működő rovarcsapdával a nap 24 órájában figyelemmel kísérhetik a kártevők jelentette kockázatot, feldolgozhatják ezeket az adatokat, és közel valós időben küldhetik el őket a xarvio SCOUTING alkalmazásnak képfelismerés céljából.

Ez ugródeszkát jelent a gazdálkodók számára, ugyanis a rovarok így még alaposabban megfigyelhetők, és még jobb védekezés biztosítható időtől és helyszíntől függetlenül

- foglalja össze Gottfried Pessl.

A BASF Digital Farming és a Pessl Instruments az együttműködési megállapodást 2021. május 26-án írta alá. A vállalatok tervei szerint a szőlőfajtákhoz és az almatermésű növényekhez használt kártevőfelismerő és -figyelő szolgáltatás 2022-től lesz elérhető.

(Címlapkép forrása: Pessl Instruments)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?