Már bizonyított: Agility+Alliance (+videó) (x)

agrarszektor.hu
Őszi kalászosok őszi gyomirtása - nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

Az ország nyugati részén, elsősorban Zala megyében már a '90-es években előszeretettel végeztek ősszel gyomirtást. Az utóbbi időben pedig egyre nagyobb teret hódít elsősorban a Dunántúlon, de az ország keleti részén is mind többen alkalmazzák. Ennek számos oka van, amelyek közül elsősorban a változóban lévő gyomflórát kell kiemelni. Az őszi búzában és őszi árpában is nagy gondot jelentenek az egyszikű gyomok, amelyek közül a nagy széltippan (Apera spica-venti) a legjelentősebb. De nem szabad megfeledkezni a helyi "specialitásokról" sem, mint az olaszperje, a parlagi ecsetpázsit, a vékony egércsenkesz stb.

 


Azokon a területeken, ahol korábban folyamatosan szulfonil-karbamid hatóanyagú készítményekkel végeztek gyomirtást, nagy tömegben kiszelektálódtak és felszaporodtak a veronika-, árvácska-, árvacsalán-, tyúkhúrfélék. Ezek kora tavasszal már virágoznak, és nagyon ellenállók a gyomirtó hatóanyagokkal szemben. Rengeteg tápanyagot és vizet képes elvonni a kultúrnövénytől az ebszékfű is, amely napjainkban a kalászosgyomok rangsorában az első helyen szerepel. Természetesen a többi kétszikű gyomnövény, mint a ragadós galaj, pásztortáska, pipacs, kék búzavirág, mezei tarsóka, szintén sok bosszúságot okoz a gazdáknak. Az őszi gyomirtással a gyomnövényeket széles hatásspektrumban, már korán el tudjuk pusztítani, illetve a csírázásukat is meg tudjuk akadályozni. Így a talajban lévő nedvességet, a kijuttatott tápanyagot a kultúrnövény fogja hasznosítani, amely zavartalanul fejlődhet az ősz folyamán, és kellően megerősödött, gyommentes állománnyal kezdődhet a tavasz.

Az őszi gyomirtás rugalmasan elvégezhető, a gyomok fejlettségéhez igazodva: A magról kelő kétszikű gyomok 2-4 leveles, a magról kelő egyszikű gyomok 1-3 leveles állapotban, amikor még nincsenek túl a gyökérváltáson, a legérzékenyebbek a gyomirtó szerekre. A levélen keresztüli hatással elpusztítjuk a már kikelt gyomokat, míg a talajon keresztüli hatással megakadályozzuk a talajban lévő magok csírázását, kelését. Az őszi gyomirtásnak a munkaszervezés szempontjából is nagy jelentősége van. Az utóbbi évtizedben tapasztalhattuk, hogy az időjárás kiszámíthatatlanná vált, emiatt a tavaszi munkák nehezen tervezhetők. Ha a gyomirtást ősszel elvégezzük, ezzel a munkafolyamattal már nem kell foglalkoznunk. Ráadásul a tavaszi első permetezés során a tankkeverékekbe kevesebb növényvédő szert kell tennünk, melyek így kevésbé befolyásolják egymás hatékonyságát.

Az őszi gyomirtásra a Nufarm az Agility+Alliance csomagot ajánlja. A csomag 20 l Agilityt és 800 g Alliance 660 WG-t tartalmaz. A 16 hektárra elegendő csomagot tankkeverékben kell kijuttatni. Az Agility dózisa 1,25 l/ha, az Alliance 660 WG dózisa 50 g/ha. A két termék három hatóanyagot tartalmaz, melyek mindegyike talajon és levélen keresztül is hat. Ennek köszönhetően nemcsak a már fejlődő gyomokat pusztíthatjuk el, hanem a talajban lévő magok csírázását is megakadályozzuk.

Bemosó csapadék esetén a tankkeverék hosszú tartamhatással rendelkezik, így tavasszal a kalászostáblák tiszták lesznek. Acattal vagy szulákkal fertőzött területen tavasszal 1 l/ha Mecomorn kijuttatását javasoljuk. Az Agility+Alliance csomag optimális kijuttatási ideje akkor van, amikor a kalászos kikelt, az állomány 3 leveles, a kétszikű gyomok 2-4 levelesek, a széltippan és a vékony egércsenkesz 1-3 leveles állapotban van, és még nem esett át a gyökérváltáson.

Az Agility és Alliance 660 WG együttes alkalmazásának előnye, hogy széles spektrumban pusztítja a korábban felsorolt T1-T2 kétszikű gyomokat, a repce árvakelését és az egyszikűek közül a nagy széltippant, valamint a vékony egércsenkeszt. A csomag rugalmas kijuttathatósága, hosszú hatástartama mellett rendelkezik az őszi gyomirtás összes előnyével is.

Részletes beszámolót olvashat az őszi kalászosok őszi gyomirtásáról a Nufarmer Magazin aktuális, 27. számában is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiadvány a képre kattintva ingyenesen letölthető!

Gaál Orsolya
Field Marketing menedzser
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 14:31