2020. október 21. szerda Orsolya

Hírek - Növény

Megdöbbentő felfedezés: ez véget vethet a súlyos műtrágya-függőségnek

A mezőgazdaságban, ha a gomba és bármely más növény szavak egy mondatban szerepelnek, az általában nem jelent semmi jót. Az gazdálkodók szinte bármire hajlandóak, hogy a gombák ne juthassanak a növényeik közelébe. De egy nemrég közzétett új tanulmány alapján ez megváltozhat a jövőben.
 
 

A Leedsi Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a gombák segítségével olyan új haszonnövény fajtákat lehetne létrehozni, amelyeknek kevesebb műtrágyára lesz szükségük - írja South West Farmer. Egy kiválasztott gombafajt a búza közé telepítve ugyanis azt tapasztalták, hogy a búza sokkal több fontos tápanyagot szívott fel a földből.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A gombák, amelynek fonalai társulást alkottak a búza gyökereivel, kimutathatóan nagyobb mennyiségű foszfort és nitrogént adtak át a gabonanövénynek, amely cserébe szénhidrátokat juttatott át a gombának. Ezzel pedig valódi szimbiózis valósult meg a két növény között. A kutatók mérései szerint a gombák a gabonanövény számára a szükséges foszforfelvétel 80%-át képesek voltak biztosítani, és cserébe az általuk a levegőből kivont karbonok 10-20%-át juttatták át a társult gombáknak.

Ez az arbuszkuláris mikorrhizának nevezett jelenség már régóta ismert a biológiában, az utóbbi negyven évben már több kutatás is zajlott a szimbiózis megértése és lehetséges felhasználása kapcsán. Ami a Leedsi Egyetem kutatását fontossá teszi, az az, hogy ők a kísérletükhöz olyan légköri szén-dioxid-szintet állítottak be, amilyet 2100-as évekre jósolnak a tudósok, és a gomba még ilyen körülmények között is képes volt tápanyagokat átadni a gabonanövénynek. Ez pedig a jövő élelmiszerbiztonságára nézve fontos lehet.

Fontos észben tartani, hogy ezek a gombák nem lesznek az élelmiszernövény-termelés növekedésének Szent Gráljai, de segíthetnek abban, hogy csökkentsük a már így is túlzott műtrágya-függőségünket a mezőgazdasági termelésben

– mondta Katie Field, a Leedsi Egyetem professzora.

Azzal, hogy kevesebb műtrágyára lehet szükség a jövőben, nagyban csökkenthető lesz a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátása, ezzel együtt pedig az ágazat a klímaváltozásban betöltött szerepe is. Emellett megkezdődhet a kevéssé műtrágyaigényes búzafajták kifejlesztése is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu