Megdöbbentő felfedezés: ez véget vethet a súlyos műtrágya-függőségnek

A mezőgazdaságban, ha a gomba és bármely más növény szavak egy mondatban szerepelnek, az általában nem jelent semmi jót. Az gazdálkodók szinte bármire hajlandóak, hogy a gombák ne juthassanak a növényeik közelébe. De egy nemrég közzétett új tanulmány alapján ez megváltozhat a jövőben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Leedsi Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a gombák segítségével olyan új haszonnövény fajtákat lehetne létrehozni, amelyeknek kevesebb műtrágyára lesz szükségük - írja South West Farmer. Egy kiválasztott gombafajt a búza közé telepítve ugyanis azt tapasztalták, hogy a búza sokkal több fontos tápanyagot szívott fel a földből.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A gombák, amelynek fonalai társulást alkottak a búza gyökereivel, kimutathatóan nagyobb mennyiségű foszfort és nitrogént adtak át a gabonanövénynek, amely cserébe szénhidrátokat juttatott át a gombának. Ezzel pedig valódi szimbiózis valósult meg a két növény között. A kutatók mérései szerint a gombák a gabonanövény számára a szükséges foszforfelvétel 80%-át képesek voltak biztosítani, és cserébe az általuk a levegőből kivont karbonok 10-20%-át juttatták át a társult gombáknak.

Ez az arbuszkuláris mikorrhizának nevezett jelenség már régóta ismert a biológiában, az utóbbi negyven évben már több kutatás is zajlott a szimbiózis megértése és lehetséges felhasználása kapcsán. Ami a Leedsi Egyetem kutatását fontossá teszi, az az, hogy ők a kísérletükhöz olyan légköri szén-dioxid-szintet állítottak be, amilyet 2100-as évekre jósolnak a tudósok, és a gomba még ilyen körülmények között is képes volt tápanyagokat átadni a gabonanövénynek. Ez pedig a jövő élelmiszerbiztonságára nézve fontos lehet.

Fontos észben tartani, hogy ezek a gombák nem lesznek az élelmiszernövény-termelés növekedésének Szent Gráljai, de segíthetnek abban, hogy csökkentsük a már így is túlzott műtrágya-függőségünket a mezőgazdasági termelésben

- mondta Katie Field, a Leedsi Egyetem professzora.

Azzal, hogy kevesebb műtrágyára lehet szükség a jövőben, nagyban csökkenthető lesz a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátása, ezzel együtt pedig az ágazat a klímaváltozásban betöltött szerepe is. Emellett megkezdődhet a kevéssé műtrágyaigényes búzafajták kifejlesztése is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?