2019. július 16. kedd Valter

Hírek - Növény

Meggy: Mennyi lesz az ára?

Most "tisztulnak" a fák, azaz hullajtják el azokat a gyümölcskezdeményeket, amelyekből már nem lesz termés. A virágzás után ez a második olyan fenológiai fázis, ami sokat mond a hozzáértőknek. Az agrárszektor.hu 5-10 hektáros meggyesekkel rendelkező termelőket, illetve egy több száz hektárt átlátó szaktanácsadót kérdezett róla, milyennek látják az idei esélyeket.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az utóbbi két hétben 60 mm eső hullott, ezzel az aszályhelyzetnek vége is lett, a korábbi szárazság azonban nem múlt el nyomtalanul. Egy 7 hektáros meggyültetvénnyel rendelkező termelő arról számol be, hogy volt egy kis fagy is márciusban, de az alapvető gondot a virágzáskori légköri aszály okozta. A bibe felülete nem volt elég nedves a termékenyüléshez.

Sok volt a virág, de mi lesz a vége?
Egy átlagévben egy fán 40-50 kiló meggy terem nálam. Tavaly jó évünk volt 50 kilogrammal, most viszont csak 20 kilóra számítok, annyira rossznak látom a termékenyülést"

- tépelődik a gazda. Pest megyében egy 10 hektáros ültetvényt ápol a megkérdezett termelő. A fák egészségi állapotát jónak ítéli, de a várható termésmennyiséget rossznak."Sok volt a virág, de a kötés után sokat elhullajtott. Most az apróbb gyümölcskezdemények hullanak, szerintem csak a tavalyi termés felére állhatnak be a fák. Május 25-ig azonban még sokat nőhetnek a gyümölcsök, és a mostani állapothoz képest még jelentős is lehet a javulás" - magyarázza az esélyeket. "A német és a lengyel piac tart minket sakkban. A végen úgy is az számít majd, hogy ezekben az országban mennyi meggy terem" - mondja, majd hozzáteszi:

A kínálat függvényében 50 és 250 Ft között bármennyi lehet a meggy ára, csak az a biztos, hogy a munkások órabére már 1500 forintra emelkedett..."

Győr-Moson-Sopronban a 11 hektáros meggyterület felét a kompótnak való, másik felét a cigánymeggy foglalja el a megkeresett gazdaságban. A termelő szerint korai még mennyiségekről nyilatkozni, csak az arányok biztosak: tavaly cigánymeggyből volt kevés és kompótból sok, most pedig fordítva lesz. "Itt nem volt légköri aszály a virágzáskor, inkább a hűvös, szeles idő miatt látogatták kevésbé a méhek az ültetvényt. Abban bízok, hogy nemcsak nálunk rosszabb a kötés a tavalyinál, hanem a lengyeleknél is, bár erről még csak mendemondákat hallani.

Tavaly a cigánymeggyért kilónként csak 50-60 forintot kaptam, a kompótért pedig 80-120 forintot. Bízom benne, hogy idén jobban alakulnak az árak."

"Szaktanácsadóként több száz hektár meggyesre van rálátásom az ország keleti felében" - bukkanunk rá egy igazán kompetens interjúalanyra. A szakember  több tanácskozáson is részt vesz ezen a héten, ahol az idei terméskilátásokat is  megtárgyalják. Az eddigi információk alapján ő a közepesnél jobb termésre számít, de pontosabban fogunk látni 10 nap múlva, a tisztulás végén.

Vagy mégis szép termés várható?
Tudom, hogy több helyen is gondot okozott a fagy, de ennek területi kiterjedése kisebb volt a tavalyinál. Most a melegedő időjárással meredeken növekszik a monília támadásának esélye, ezért azonnali védekezésre van szükség. Hamarosan érkezik a cseresznyelégy is. Mindez nem rendkívüli. Ami igazán rosszul érte idén a fákat, az a virágzáskori hűvös és légszáraz időjárás volt. Ha látogatták is a méhek az ültetvényeket, a kötődés rosszabb volt a száraz bibék miatt. A gyümölcsök érésekor azonban még kompenzálhatnak a fák a meggy méretével.

- összegez a szakember. Tavaly országosan mintegy 9500 tonna meggy termett, idén ezt nem valószínű hogy elérjük, de egy jó közepes termés szerinte még lehet belőle. Kulcsfontosságú a lengyel termés volumene, de mivel ők fenológiában lényegesen hátrább vannak nálunk, csak hetek múlva fog eldőlni, hogy milyen irányban befolyásolják az árakat. A szaktanácsadó az ártalálgatásoknak a következőkkel vet véget:

Az idei átvételi ár a kompótmeggyért biztosan 100 forint fölött indul, de a 150-et szerintem nem éri el."

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu