2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Lecsapott a fagy az ukrán földekre: óriásiak a károk

Lecsapott a fagy az ukrán földekre: óriásiak a károk

agrarszektor.hu
Az áprilisi tavaszi fagyok jelentős kiesést okozhatnak az idei ukrán almatermésben Volodimir Gurzsij, az USPA Fruit exportőr vállalat szakértője szerint: az idei tavasz egyszerre több meglepetéssel is szolgált Ukrajnában: korai kitavaszodás, egyidejű és hosszan tartó virágzás, késő tavaszi fagyok, ráadásul a szokásosnál hűvösebb időjárás miatt a beporzó méhek sem voltak elég aktívak. Természetesen mindezek a tényezők nem egy időben jelentkeztek Ukrajna minden gyümölcsösében, de ezek a körülmények mégis kedvezőtlen hatással lesznek a termésre és annak minőségére. Általánosságban elmondható, hogy a gyümölcsösökben néha ugyanazon a napon több szokatlan jelenséget is megfigyeltek, például forró nap, éjszakai fagyok, egyidejűleg virágok és 20 mm átmérőjű almák jelenléte ugyanazon a fán.”

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az áprilisi tavaszi fagyok időzítése nem is lehetett volna rosszabb, mivel a virágzás is a szokásosnál korábban indult. Az almafák a szokásosnál néhány héttel korábban kezdtek el tömegesen virágozni, így a fagy a már a terméskezdeményeket károsította, nem a virágokat, ami az érintett régiókban mindenképpen befolyásolni fogja a termés mennyiségét és minőségét. Közép-Ukrajnában és Podóliai-hátság területén hidegebb és párásabb volt az időjárás, ami nem ösztönözte a méheket az aktív repülésre és ennek megfelelően a beporzásra

- fejtette ki Gurzsij.

EZ IS ÉRDEKELHET

Gurzsij hangsúlyozza, hogy ezek az anomáliák nem minden régiót érintenek olyan súlyosan, mint a fentieket, de összességében a termés jelentős csökkenésére számítanak:

Egyértelműen a Közép-Ukrajnában és Podóliában fekvő gyümölcsösök esetében a legnagyobb a várható kár, ami egyes helyeken akár a 30-40 százalékot is eléri. A délebbre fekvő Bukovinában a gyümölcsösök kisebb veszteségeket szenvedtek el, különösen a dombokon fekvő ültetvények. Kárpátalján szinte veszteségek nélkül sikerült átvészelni ezt az időszakot. Természetesen még korai lenne termés-előrejelzésről beszélni, hiszen júniusban még lesz egy természetes hullás, és számos egyéb esemény, például jégeső is lehetséges. Stabil, standard körülmények között azonban már most látható, hogy a szokásosnál 10-20 százalékkal alacsonyabb lehet a termés (ez a tavalyi 1,08 millió tonna után körülbelül 945 ezer tonnát jelentene).

A fajták között is lesznek jelentős különbségek - írja a FruitVeB. Gurzsij megfigyelései szerint a Royal Gala fajta szenvedett a legkevésbé, a Golden egy héja rozsdásodhat, míg egyes fajtáknál fagylécek, fagygyűrűk jelenhetnek meg. Az ilyen módon sérült almák azonnal feldolgozásra kerülnek majd. A közeljövőben további fagyok is várhatók, de Gurzsij úgy véli, nem csak emiatt kell aggódni, mivel néhány régiót még mindig súlyosan érint az Oroszországgal vívott háború, ami a hadi cselekmények pusztító hatása mellett munkaerőhiányt is okozhat majd a betakarításai időszakban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31