Lecsapott a fagy az ukrán földekre: óriásiak a károk

Lecsapott a fagy az ukrán földekre: óriásiak a károk

agrarszektor.hu
Az áprilisi tavaszi fagyok jelentős kiesést okozhatnak az idei ukrán almatermésben Volodimir Gurzsij, az USPA Fruit exportőr vállalat szakértője szerint: az idei tavasz egyszerre több meglepetéssel is szolgált Ukrajnában: korai kitavaszodás, egyidejű és hosszan tartó virágzás, késő tavaszi fagyok, ráadásul a szokásosnál hűvösebb időjárás miatt a beporzó méhek sem voltak elég aktívak. Természetesen mindezek a tényezők nem egy időben jelentkeztek Ukrajna minden gyümölcsösében, de ezek a körülmények mégis kedvezőtlen hatással lesznek a termésre és annak minőségére. Általánosságban elmondható, hogy a gyümölcsösökben néha ugyanazon a napon több szokatlan jelenséget is megfigyeltek, például forró nap, éjszakai fagyok, egyidejűleg virágok és 20 mm átmérőjű almák jelenléte ugyanazon a fán.”

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az áprilisi tavaszi fagyok időzítése nem is lehetett volna rosszabb, mivel a virágzás is a szokásosnál korábban indult. Az almafák a szokásosnál néhány héttel korábban kezdtek el tömegesen virágozni, így a fagy a már a terméskezdeményeket károsította, nem a virágokat, ami az érintett régiókban mindenképpen befolyásolni fogja a termés mennyiségét és minőségét. Közép-Ukrajnában és Podóliai-hátság területén hidegebb és párásabb volt az időjárás, ami nem ösztönözte a méheket az aktív repülésre és ennek megfelelően a beporzásra

- fejtette ki Gurzsij.

EZ IS ÉRDEKELHET

Gurzsij hangsúlyozza, hogy ezek az anomáliák nem minden régiót érintenek olyan súlyosan, mint a fentieket, de összességében a termés jelentős csökkenésére számítanak:

Egyértelműen a Közép-Ukrajnában és Podóliában fekvő gyümölcsösök esetében a legnagyobb a várható kár, ami egyes helyeken akár a 30-40 százalékot is eléri. A délebbre fekvő Bukovinában a gyümölcsösök kisebb veszteségeket szenvedtek el, különösen a dombokon fekvő ültetvények. Kárpátalján szinte veszteségek nélkül sikerült átvészelni ezt az időszakot. Természetesen még korai lenne termés-előrejelzésről beszélni, hiszen júniusban még lesz egy természetes hullás, és számos egyéb esemény, például jégeső is lehetséges. Stabil, standard körülmények között azonban már most látható, hogy a szokásosnál 10-20 százalékkal alacsonyabb lehet a termés (ez a tavalyi 1,08 millió tonna után körülbelül 945 ezer tonnát jelentene).

A fajták között is lesznek jelentős különbségek - írja a FruitVeB. Gurzsij megfigyelései szerint a Royal Gala fajta szenvedett a legkevésbé, a Golden egy héja rozsdásodhat, míg egyes fajtáknál fagylécek, fagygyűrűk jelenhetnek meg. Az ilyen módon sérült almák azonnal feldolgozásra kerülnek majd. A közeljövőben további fagyok is várhatók, de Gurzsij úgy véli, nem csak emiatt kell aggódni, mivel néhány régiót még mindig súlyosan érint az Oroszországgal vívott háború, ami a hadi cselekmények pusztító hatása mellett munkaerőhiányt is okozhat majd a betakarításai időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?