Meglepő dolog derült ki az európai baracktermésről: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki az európai baracktermésről: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Az Europêch prognózisa szerint mintegy 9 százalékkal nő az európai őszibarack- és nektarintermés a tavalyi évhez képest. A négy nagy európai őszibarack- és nektarintermelő országnál az idei szezonban a termelés fellendülését várják az ágazat szakértői. Az ipari feldolgozásra szánt barack viszont várhatóan 7 százalékkal fog elmaradni a 2021-es volumentől.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Két egymást követő extrém módon fagykáros, veszteséges évet követően a négy nagy európai őszibarack- és nektarintermelő országnál (Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország) az idei szezonban a termelés fellendülése prognosztizálható. A május 24-én online megrendezett Mardis de Medfel konferencián az Europêch szakértői 2,9 millió tonna környékére becsülték a 2022-es termést - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Ez összességében 9%-kal több, mint a 2021-ben betakarított mennyiség, de még mindig 20%-kal marad el a 2016-2020 közötti időszak átlagától.

Idén tavasszal a görögországi, olaszországi és franciaországi termőterületeket nagyrészt megkímélte a fagy. Nagyobb kár csak az észak-spanyolországi termőterületeken, Aragóniában és Katalóniában keletkezett. A várható termésmennyiségeket tekintve idén továbbra is Olaszország áll az élen valamivel több mint 1 millió tonna terméssel (+43% a tavalyi évhez képest), a jelentős fagykárok ellenére a második helyen még így is Spanyolország áll 714 927 tonnával (-25%), a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Görögország állhat fel 353 300 tonna frisspiaci áruval (+120%) és csaknem 300 ezer tonna ipari barackkal. Franciaország 192 973 tonnával (+20%) a negyedik.

Az őszibarack, a laposbarack és a nektarin, azaz a frisspiacra kerülő gyümölcsök mennyisége a prognózis szerint 2,27 millió tonna lesz, ami 15%-kal több az előző évi közel 1,98 millió tonnás volumennél. Ezzel szemben az ipari feldolgozásra szánt barack (pavia) termése ebben a szezonban alig haladja meg a 600 ezer tonnát, vagyis 7%-kal marad el a 2021-es volumentől, illetve 21%-kal a 2016-2020-as évek átlagától.

Olaszországban a termőpotenciálnak megfelelő termés várható

A 2021-es, igen súlyos fagykárokat követően Olaszország több régiójában is a termőpotenciálnak megfelelő termést várnak. Ez azt jelenti, Emilia-Romagna régióban például a tavalyinál 43%-kal többet.

Spanyolországban komoly terméskiesés várható a tavaszi fagyok miatt

Az ibériaiaknál már tavaly is a szokásosnál kisebb termést takaríthattak be, de ez még elfogadható, kereskedelmileg értelmezhető volument jelentett. Idén azonban nagyon komoly, 70% körüli terméskiesés várható Katalóniában, ezért a teljes spanyol termés 25%-kal marad el az előző évitől.

Franciaországban a szokásos szintnek megfelelő termésre lehet számítani

Az idei tavaszi fagyokat különösebb megrázkódtatások nélkül vészelték át a francia ültetvények (ez 2021-ben nem így volt). A május végi hőhullám bizonyára meg fog látszani a gyümölcs minőségén, de általában véve a szokásos szintnek megfelelő betakarított mennyiség prognosztizálható.

Görögországban okozott némi gondot a fagy, de összességében jó termés várható

A tavalyi, extrém alacsony termést követően Görögország is visszatér a normál szintre. Az állományok a szokásoshoz képest 7-10 napos csúszásban vannak a hideg görög tavasz miatt, és a korai fajták némi fagykárt is szenvedtek, de összességében jó termés várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03