2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Növény

Megszólalt a szakértő: a gombaszezon során ezekre kell figyelnie a gyűjtögetőknek

Leggyakrabban őzlábgombával, rókagombával vagy galambgombával találkozhatnak az emberek a főváros környéki erdőkben – mondta az InfoRádiónak Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt szóvivője. A szakember hozzátette, hogy a gombákból saját célra maximum két kilogrammnyit lehet szedni.
 
 

Az elmúlt időszakban esett csapadéknak köszönhetően nemcsak a Pilisi Parkerőben, hanem országszerte is megjelentek a gombák, olvasható az Infostart oldalán. A gyűjtéssel kapcsolatban Mészáros Péter, a parkerdő szóvivője, először arra hívta fel a figyelmet, hogy az embernek tisztában kell lennie azzal, milyen gombát szeretne gyűjteni.

A főváros vonzáskörzetében lévő parkerdőben a több mint kétezer gombafaj közül csak néhány százzal találkozhatnak rendszeresen a természetjárók. De tudni kell azt is, hogy ezek közül 58 faj védett

– hívta fel a lelkes gombarajongók figyelmét a szóvivő.

Mint mondta, a leggyakoribb a Budapest-környéki erdőkben az őzláb, a rókagomba, a galambgomba, illetve a tinóru gombák, köztük pedig az ízletes vargánya, amely a barna kalapjával elég feltűnő jelenség a természetben. Mészáros Péter kitért arra is, hogy külön engedély nélkül az állami területek többségéhez hasonlóan a Pilisi Parkerdőben is csak két kilogrammnyi ehető gombát lehet gyűjteni személyes felhasználásra. Ha valaki ennél többet szeretne gyűjteni, vagy értékesítési céllal gyűjtené, akkor ahhoz külön engedély szükséges. Mindemellett fontos észben tartani, hogy vannak olyan gombák is, amelyek - bár ehetőek - védettek, így tilos őket gyűjteni.

Aki rendelkezik gombaismerettel, vagy ebből szakvizsgát is tett, annak nem szükséges, de az egyszerű természetjáróként gyűjtött gombát mindenképpen érdemes szakértővel bevizsgáltatni. Általában a piacokon vannak szakértők, akikhez oda lehet vinni a gyűjtött gombát, és meg lehet győződni arról, hogy biztosan nem mérgező gombát fogunk-e elfogyasztani, tette hozzá Mészáros Péter.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben