Messze még az Édenkert: 200 termálkút szolgálja a hajtatásos zöldségtermesztést

agrarszektor.hu
A 2013-ban megalkotott zöldség-gyümölcs ágazati stratégia szerint már több száz új termálvízzel fűtött növényháznak kellene üzemelnie az országban. A 2020-ra megálmodott céloktól még messze jár az ország. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára pénteken, egy szakmai fórumon beszélt az elérendő számokról.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! A kétnapos Agrárszektor Konferencián egy profi, automatizált üvegház létesítésének történetével is megismerkedhet. Jöjjön el, és hallgassa meg veresegyházi Márkus Zsolt tapasztalatait november 29-én, Siófokon!

Növelni kellene a biztonságos, jó minőségű és időzített termékeket biztosító növényházi termelést. A belföldi ellátás bővítése és az export növelése a geotermális energia fokozottabb felhasználásával lenne biztosítható - mondta Farkas Sándor parlamenti államtitkár a Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) által szervezett rendezvényen. Ahogy elmondta: már a zöldség-gyümölcs ágazati stratégia is rögzíti, de egyre nagyobb termelői igény is mutatkozik mintegy 

ezer hektárnyi új növényház létesítésére, amelynek egyharmada működhetne termál energiával.

Ezzel a termelés mintegy 230 ezer tonnával lenne növelhető, a hajtatás összes termése mintegy 630 ezer tonnára bővülhetne, ami a jelenlegi árakkal és javuló minőséggel számolva évente 45 milliárd forintos új érték előállítását, valamint 5 ezer ember foglalkoztatását tenné lehetővé - tette hozzá. Farkas Sándor. (A zöldség-gyümölcs stratégiát 2013-ban alkották, és 2020-ra kellene megvalósítani -  a szerk.)


Az államtitkár elmondta, hogy Európa kedvező geotermikus potenciállal rendelkező régiói közé tartozik Magyarország, ahol az első termálvizet használó hajtató kertészetek a 60-as években alakultak, és ekkor készült a legtöbb termálkút is. 2004-es adat szerint az országban akkor jelenlévő mintegy 1429 regisztrált termálkútból 192 üzemelő kút látott el növényházat, jelenleg ez a szám 200 felett van. A parlamenti államtitkár emlékeztetett, hogy a növényházi termesztés fejlesztésére a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban 104 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből 23,3 milliárd forint jut a növényházak építésének támogatására.

A növényházak fejlesztésére irányuló támogatás keretében eddig 140 hektárnyi üveg- és fóliaház fejlesztésre nyújtottak be támogatási igényt.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a kertészeti ágazatok kibocsátása 2017-ben 343,2 milliárd forint volt. Tavaly mintegy 3400 hektáron folyt hajtatott zöldségtermesztés, a termőterület a becslések szerint idén 3600 hektárra növekedhet. Tavaly 400 ezer tonna hajtatott zöldséget takarítottak be, idén 450-460 ezer tonnára számítanak. Az európai piacon jelentős szerepet tölt be Magyarország hajtatott paprikatermesztése, amely 1550 hektáron folyik, abból idén 180 ezer tonna teremhet. A hajtatott paradicsom termesztőterülete 370 hektár, a termésmennyiség idén 130 ezer tonnát tehet ki.

A termálvíz kertészetben történő hasznosításának legnagyobb problémái közé sorolta az államtitkár az új kutak létesítésének, engedélyezésének, a használt termálvíz elhelyezésének és a vízkészletjárulék  kérdéseit. (Problémának bizonyult a benyújtott pályázatok másfél éves elbírálási ideje is, amit sok beruházni vágyó gazdaságvezető nem tudott kivárni, és inkább önerőből indított el egy kisebb volumenű fejlesztést - a szerk.)

(Forrás: AM Sajtóiroda)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03