2022. június 27. hétfő László

Hírek - Növény

Mi lesz a meggyel 2020-ban?

Miközben a német piac várja a jó minőségű magyar konzervipari alapanyagot, addig az időjárás keresztbe tesz a hazai termelői várakozásoknak.
 
 

A 2020-as év legjellemzőbb vonása a bizonytalanság. A fagykáros tavasz következtében idén csak 50-60 %-os meggytermés várható országosan. A termelők egy héttel ezelőtt gazdaságonként még 20 – 90%-os termésmennyiségekkel számoltak, de a kora nyári időjárás ismét keresztülhúzta számításaikat. A csapadékos időjárás nehezíti a betakarítást, közben komoly minőségi romlást is okoz, ami tovább növeli a felvásárlói aggodalmakat. A konzervgyárak egyenetlen, nehezen tervezhető beszállításokra számíthatnak idén.

Hazánkban a meggy termőterülete meghaladja a 13 ezer hektárt, ami több mint egy tizede az összes gyümölcstermő területünknek a szőlőt nem számítva. A hazai gyümölcstermesztés részesedése a mezőgazdasági kibocsátásból nem egész 15 % évjárattól függően – ebből a meggytermesztés ~ 9 – 10% részesedéssel bír. Az éves termésmennyiség 50 és 90 ezer tonna körül mozog, ami több év átlagát tekintve évi 60 – 65 ezer tonnát jelent, de ebből a hazai fogyasztók asztalára jellemzően maximum 20% kerül.

Forrás: KSH 2019, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Azért, hogy a hazai gyümölcs, azon belül pedig a meggytermesztés Unión belüli súlyát értelmezni tudjuk, muszáj megemlíteni, hogy 2017-ben a hazai gyümölcsültetvények termőterülete körülbelül az EU 28-ak termőterületének 2,5 %-át tette ki, a gyümölcskibocsátásunk az EU 28-aknak pedig csak a 1,5 %-át.

Bár EU szinten összességében kicsi a súlyunk, de az elaprózott piacon a meggyet, túlnyomórészét 3 ország állítja elő: Lengyelország, Szerbia (lé- és fagyasztott termék) és Magyarország (konzerv/üveg meggy). A legnagyobb felvásárló pedig Németország, ahová a hazai termés csaknem fele is kerül. Az Uniós fagyasztottmeggy piacán hazánk nem jelentős szereplő tekintve, hogy az éves 100-110 ezer tonnából a hazai részesedés körülbelül 2-3%, a többit döntő részben Lengyelország és Szerbia adja, így az árat is leginkább ez a két ország befolyásolja. Komolyabb részesedéssel az üvegmeggy piacán rendelkezünk, leginkább Németország irányába, de a piaci igények és lehetőségek ebben a szegmensben is korlátozottak.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy konzervipar a 230-280 HUF/kg közti előzetes árajánlataiban feltüntetett, valamint az exportra kerülő tételekre a felvásárló a 300 HUF/kg körüli árat csak a kiváló minőségű, hibátlan leszállított tételeknél fizeti meg.

Ahogy szokás mondani, Medárd beleköpött a meggy levesbe rendesen, helyenként 100-200 mm-t elérő heti csapadékösszegekkel, amely felpuhította, megrepesztette a korai meggyfajtákat és fokozott védekezést követel a gombakártevők ellen. Ez nem könnyű és nem is mindig eredményes ebben az esős időjárásban.

Visszatérve a 2020-as évhez, még néhány hete is bizakodó volt a piac és reménykeltőnek tűnt a szezon, a feldolgozók várták a magyar meggyet (ami előbb érkezik egy-két héttel, mint a lengyel), köszönhetően a tavalyi gyenge termés következtében kiürült raktárkészleteknek, amit még a gyenge Euro/HUF árfolyam is megtámogatott volna. Sajnos, ami a mezőgazdaság többi részében áldás, mert pótlódik a csapadékhiány, az az eső már sok a meggytermelőknek és rosszkor is érkezett.

A lémeggy piaca a konzervipari tételeknél is kiszámíthatatlanabb, mert a kompótmeggyből kieső mennyiség és a szerbiai tételek árnyomása is itt fog lecsapódni. A cigánymeggyet a tavaszi fagyok annyira nem érintették, itt az elkövetkező 10 nap ár alkui lesznek a meghatározók. Az étkezési meggyet a hazai piac csak kis tételekben igényli, az export a jelenlegi minőségi problémák miatt pedig továbbra is bizonytalan.

Ma már mindenki a későbbi fajtákban (Újfehértói fürtös, Kántorjánosi, stb.) és a szárazabb időjárásban bízik, ezért is nehéz a hirtelen csapadék mellett a védekezés, kárenyhítés. Június 24-én még közel 3 hét van hátra a meggyszezonból, miközben a meggy tulajdonképpen egy hathetes termék. A meggybefőtt és a fagyasztott meggy kereslet Európában éves szinten kiegyenlítődik és stabil, míg a kínálat ebben a hat hétben érik be, időjárás függvényében változó mennyiségben és most is kell feldolgozni rövid idő alatt.

Az Európai Unióban a fogyasztás mennyisége nem igazán bővül már, így nincs más út, hatékonyságot kell növelni. Ebben jelenthet segítséget a gazdálkodóknak a támogatások igénybevétele és a banki finanszírozás az ültetvények korszerűsítésére és az időjárási anomáliák hatásainak csökkentésére.

Szerző: Dózsa Gergely – Takarékbank Agrárcentrum

Címlapkép forrása: Shutterstock

(x)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben