Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a magyar meggyről

Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek a magyar meggyről

agrarszektor.hu
Magyarország jelentős meggytermelői és termelői szervezetei tartottak tanácskozást 2022. május 31-én Újfehértón. Az egyeztetésen a hazai meggytermő terület 12%-át, a termésnek pedig közel 20%-át reprezentáló vállalkozások vettek részt a FruitVeB és az ÉKASZ képviselői mellett.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az elmúlt években a hazai meggytermesztőknek számos nehézséggel kellett szembenézniük. A gyümölcsültetvényeket most már egyre gyakrabban sújtó tavaszi fagykároknak tulajdoníthatóan a megelőző három évben mindössze 60 ezer tonna körül alakult a hazai meggytermés, jóllehet a terméspotenciál a 80 ezer tonna magasságában van. Ráadásul a 2018-2020. években az extrém csapadékos június okozott - a gyümölcs repedése, rothadása, felpuhulása révén - nagyon jelentős minőségi veszteségeket, míg 2021-ben az aszály nyomta rá negatívan bélyegét a gyümölcsméretekre: az apró méret rontotta a belföldi feldolgozóipari értékesíthetőséget és az exportlehetőségeket egyaránt. Az elmúlt évek viszontagságai mára jelentősen aláásták a termelői kedvet, ami folyamatos feszültségek forrása az ágazatban - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az előttünk álló meggyszezon sem indul zökkenőmentesen. A nagyobb fagykárok idén ugyan elkerülték meggytermesztő körzeteket, de mérsékeltebb április éjszakai lehűlések azért okoznak némi bizonytalanságot a várható termésben. Ennél nagyobb gondot jelent azonban a tartós szárazság. A tavalyi év rendkívül aszályos volt, majd a csapadékhiány a tél és a tavasz folyamán sem enyhült. Ugyan április elején, a virágzás előtt megjöttek az első érdemi esők, de azóta jelentősebb utánpótlás nem érkezett. A terméskötődés - az Érdi bőtermő fajtát kivéve - jónak bizonyult, oly' annyira, hogy a kötődött gyümölcs-darabszám alapján akár 20-30%-kal is jobb termés lehetne, mint a tavalyi 60 ezer tonna. A tartós szárazság miatt azonban a gyümölcsméretek egyelőre jelentősen elmaradnak az ilyenkor szokásostól. Amennyiben jelentősebb csapadék nem érkezik a következő egy-másfél hétben, megindul a gyümölcsök szüret előtti hullása, ami a jelenlegi becslések szerint olyan mennyiségi veszteséget is okozhat, hogy újra az elmúlt három éve 60 ezer tonnás termésszintjére zuhanunk vissza. A betakarítható mennyiségnél is sokkal nagyobb kérdés lesz azonban, hogy mennyi lesz a 18 mm-t meghaladó méretű, hűtő- és konzervipari feldolgozásra, valamint exportra alkalmas meggy aránya.

A tanácskozás természetszerűen nem csak a terméssel, hanem a piaci árakkal kapcsolatos várakozásokról is szólt. Az elmúlt három év hűtő- és konzervipari meggy átlagára (a hazai feldolgozóba beszállított, I. osztályú meggyre vonatkoztatva) a nettó 200 Ft/kg magasságában alakult, amivel már akkor sem voltak megelégedve a termelők. Tekintettel arra, hogy az elmúlt 2-3 évben mintegy 40-50%-kal emelkedtek a meggy termelési költségei, a termelők minimális elvárása az, hogy az idei termelői árak legalább ennyivel legyenek az elmúlt három év átlagárai fölött. Mivel azonban még ez is csak a költségnövekedés kompenzálására elegendő, egy másik szintet képvisel az az ár, amivel a termelők elégedettek lennének: állásfoglalásuk alapján a nettó 0,90 €/kg-nak megfelelő ár az (belföldi feldolgozó üzembe beszállított, I. osztályú meggyre vetítve), amely mellett a termelői kedv és az alapanyag-ellátás biztonsága hosszabb távon fenntartható. Egyértelmű várakozásuk és elvárásuk, hogy ebben az évben magasabb fokú szervezettséggel, a termelők és feldolgozók között intenzív párbeszéddel ez az árszint elérhető legyen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?