2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Növény

Mínuszok és talajfagy: ez vár a gazdákra a héten

Habár a múlt héten az ország déli részén hullott több csapadék, a legszárazabbnak számító Dél-Baranyában még így is alig esett. A héten jellemzően mindenhol visszaesik majd a levegő hőmérséklete, és habár eddig sehol nem volt talajfagy, az elkövetkező napokban a talajhőmérséklet többfelé a fagypont alatt alakul majd.
 
 

A múlt héten a keddi átmeneti lehűlés kivételével általában véve igen enyhe, az ilyenkor szokásosnál 3-4 fokkal melegebb átlaghőmérsékletű idő volt a jellemző, erős, többfelé viharos széllel, záporokkal, hózáporokkal. Szerdán még csak délnyugaton, csütörtökön pedig már sokfelé 10 fok fölé melegedett a levegő. A hótakaró a magasabban fekvő hegyvidéki területek kivételével mindenütt elolvadt. A szombat este érkező melegfront vasárnapra havazást hozott a keleti országrészbe, melyből az Alföldön vékony, északkeleten azonban 10 centiméter körüli hótakaró alakult ki. Összességében 1 és 12 milliméter közötti csapadék hullott a héten, és az ország déli fele volt a csapadékosabb, bár a legszárazabbnak számító Dél-Baranyában most is kevés esett. A talajok felső 20 centiméteres rétege általában véve jó vízellátottságú, és lassan az alsóbb rétegekbe is leszivárog a víz. Talajfagy egyelőre sehol nem akadályozza ezt, jellemzően 0 és 1 fok között van az 5 centiméteres talajhőmérséklet - írja a met.hu. 

Az őszi vetések továbbra is nyugalomban, ideális körülmények között telelnek, károsító fagy ezen a héten sem valószínű. A nappalok hossza a hét végén már 50 perccel lesz hosszabb a téli napfordulónál. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.


Az elkövetkező héten gyakran lesz erősen felhős az ég egészen a hétvégéig, amikor ismét napos időszakok várhatók. Szerdáig havazásra, majd a hét második felében hóra, havas esőre, és esőre egyaránt lehet számítani. Összességében 5 és 25 milliméter között valószínű a heti csapadékösszeg, és ismét a déli és a keleti országrészben várható a nagyobb mennyiség, nagyrészt hó formájában. Ez kedvezően hat a talajok állapotára, a déli tájakon ugyanis jóval nagyobb a vízhiány. A hőmérséklet a múlt hetinél kissé alacsonyabban alakul, de nagyobb területre kiterjedő mínusz 10 fok alatti, komoly fagyokra nem kell számítani. Nappal jellemzően 2 fokig melegszik majd a levegő, mindössze csütörtökön várható ennél néhány fokkal melegebb. A talajhőmérséklet is visszaesik kissé, és 5 centiméteres mélységben többfelé kevéssel fagypont alatt alakul majd a héten.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu