Nem kíméli a magyar gazdákat az időjárás: a sok eső újabb problémákat tartogat

agrarszektor.hu
Az áprilisban hullott csapadék csak a szárazság mérséklésére volt elegendő, májusban azonban végre megérkezett a több napon át tartó áztató eső is. Az esős, hűvös hétvége és hétkezdet után keddtől átmenetileg szárazabbra fordul az időjárás, de a hőmérséklet továbbra is az ilyenkor megszokott értékek alatt marad. Újabb csapadékzóna csütörtökön vonul át az országon, és az előttünk álló hétvégén sem lesz száraz az idő. A szárazság megszűnt, most a csapadékos időjárásból adódóan a növényvédelem kapcsán szaporodnak meg a gazdák teendői.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A mögöttünk álló hét csapadékösszege jellemzően 10 és 40 milliméter között alakult az országban, és ennek döntő része a hét második felében esett - írja a met.hu. A felszíni talajréteg országszerte nedves, sáros, a felső 20 ceniméter is telített, vagy közel telített nedvességgel. Jelentősen javult a középső rétegek nedvességtartalma is, már mindenütt 50 százalék fölött alakul ez az érték a felső 50 centiméteren, de a csapadék alsóbb rétegekbe szivárgása még nem történt meg. A telítettséghez képesti vízhiány is sokat csökkent a csapadék hatására, a felső egy méteres talajrétegből jellemzően már csak 30-70 milliméter közötti nedvesség hiányzik. 

A csapadékos idő beköszöntével gyors fejlődésnek indultak mind az őszi, mind a tavaszi kalászosok, bár a vasárnap beáramlott hideg levegő némiképp megtorpantja ezt a növekedést. Az őszi árpa már a kalászhányás, a búza pedig a szárba indulás fenológiai fázisában jár. A repce lassan elvirágzik, sokfelé már a becőképződés állapota a jellemző. A napraforgó és a kukorica vetése még folyamatban van, már kisorolt táblák is megjelentek. A csapadékos idő nem csak haszonnövényeink fejlődésére, hanem a gyomok növekedésére, a kártevők elszaporodására és a különböző növénybetegségek elterjedésére is kedvezően hat, bár az alacsony hőmérséklet egyelőre hátráltatja ezek elszaporodását.

Az előttünk álló héten is változékony marad időjárásunk. Kedden és szerdán bár sok lesz a gomolyfelhő, de számottevő csapadék sehol sem valószínű. Csütörtökön egy frontrendszer vonul át fölöttünk nyugat, délnyugat felől északkeleti irányba, melyből előbb a Dunántúlon, majd a nap második felében keleten kell esőre, záporokra számítani. Pénteken főként keleten, északkeleten várhatók záporok, néhol zivatarok, majd szombat estétől ismét egy magassági hidegörvény hoz a jelenlegi számítások szerint elsősorban a Dunántúlra csapadékot. A keleti országrészben szerdán, csütörtökön és szombaton jelentősen mérséklődik a légmozgás, a Dunántúlon azonban továbbra is gyakran lesz élénk vagy erős a szél. A hőmérséklet a héten az átlagosnál alacsonyabban alakul. A minimumok a legtöbb helyen egész héten 10 fok alatt várhatóak. Kedden hajnalban a Nyugat-Dunántúl szélvédett területein talajmenti fagyok is lehetnek, szerdán a fagyzugos tájakon 2 méteres magasságban is előfordulhat gyenge fagy. Csak lassan melegszik az idő, pénteken még csak kevés helyen, szombaton már többfelé emelkedik 20 fok fölé a hőmérséklet, de vasárnaptól újabb lehűlésre van kilátás. Az 5 cm-es talajhőmérséklet a hét végére jellemzően 14-15 fokra melegszik vissza. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03